Скандалът с Руската църква в София: Има ли право посолството на Москва да я затвори?

Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит за разделение на българското общество, заяви Горан Благоев

Топ
08:11 - 25 Септември 2023
1929
Скандалът с Руската църква в София: Има ли право посолството на Москва да я затвори?

До няколко дни се очаква решение на Светия синод за бъдещето на Руската църква.

Тя затвори врати след като нейният предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха изгонени от България, след като бяха уличени в шпионска дейност. 

„Руската църква „Св. Николай“ е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква“, обяви бившият главен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

Дни наред хора се събират пред Руската църква, която е построена с благословението на Светия Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 година. Хората поискаха храмът да бъде отворен.

След построяването си, църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 година по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква. 

„Собственикът няма основание да затваря Руската църква при положение, че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот“, заяви Горан Благоев, журналист и историк в предаването „Тази сутрин“.

„Двамата българи са в „Св. Пантелеймон“ в Княжево, което е филиал на Руската църква“, добави Тони Николов, философ и журналист.

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската църква. 

„Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит да за разделение на българското общество“, заяви Горан Благоев.

“Изгонените от Руската църква са експулсирани като шпиони не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е голям политически скандал“, категоричен бе Тони Николов. 

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал е заключил църквата.

„Ключът би трябва да е в Софийската митрополия в момента. Със съответното решение някой, който е временно предстоятел може да отключи храма. Редно е църквата да заработи“, подчерта Николов.