Скандалът се разраства: Нико Тупарев сготвен по схемата "Осемте джуджета", прокурор пак е прословутия Димитър Франтишек

Актуални новини
15:21 - 28 Юни 2024
8989
Скандалът се разраства: Нико Тупарев сготвен по схемата "Осемте джуджета", прокурор пак е прословутия Димитър Франтишек

"Целта на задържането и обвиненията срещу известния тв продуцент Никола (Нико) Тупарев са да бъде разчистен теренът за някого. Тук не става дума просто за отнемане на бизнес". Това коментира Грета Ганева, която е адвокат по търговските дела на Тупарев, в свой дълъг пост във Фейсбук.

Както е известно, Тухарев беше задържан от МВР вчера, като единственото ясно е, че това е направено по разпореждане на прокуратурата. До момента държавното обвинение не е обявило какво точно е делото срещу Тупарев и не става ясно какво налага задържането му, при положение, че се касае за търговски спор. Тупарев може да бъде държан в ареста без санкция на съд до 72 часа, но от прокуратурата настояват да остане за постоянно зад решетките.

Граждани протестират пред популярния ресторант "Осемте джуджета"

Адвокат Ганева смята, че институциите се използват с нелегитимни цели. Тя каза още, че има обяснение кой стои зад всичко това, но не иска да го сподели публично, тъй като в такива случаи никога не се оставят следи.

Вчера Lupa.bg разкри, че ареста на Тупарев идва след изнуване от страна на бившия му съдружник и братовчед Александър Тошев, по-известен в подземния свят като Джони Каскета. Той е настоявал бизнеса на Тупарев да му бъде прехвърлен и заплащвал открито родственика си, че има стабилни връзки в прокуратурата и "ще му стъжни до месец". Последният разговор между двамата е бил в края на май, когато с посредничеството на адвоката си , Джони е настоял да получи 50% от тв бизнеса на Тупарев, както и да бъдат изтеглени жалбите и исковете срещу него - общо 9 на брой, научи Lupa.pg.

Александър Тошев, по прякор Джони Каскета, по чийто сигнал са впрегнати институциите срещу Нико Тупарев, от година и половина изнудва братовчед си да му прехърли бизнеса. Тошев минава за особено близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и години наред организира предизборние мероприятия на ГЕРБ

"Обвинението срещу Нико Тупарев е абсурдно. Той е задържан за това, че в качеството си на съдружник е "присвоил чужди пари... поверени му да ги пази и управлява", като е "наредил" суми, разпределени му от дружеството за изплащане на печалба/ дивидент. Сумите са минали по банков път, с платен данък, обявени са като разпределен дивидент в ГФО и в данъчните декларации на дружеството и на самия Нико, така че престъпление няма - по нито един закон", обяснява адвокат Ганева.

Тя разкрива и интересен детайл от кухнята на прокуратурата - наблюдаващ прокурор по делото е бившият спецпрокурор Димитър Франтишек Петров, прочул се и с прословутия казус "Осемте джуджета".

Прокурорът Димитър Франтишек Петров, нашумял по казуса "Осемте джуджета", е поел случая

Според адвоката очевидно не е извършена елементарна проверка поне в Търговския регистър, от която прокурорът би могъл да установи, че управител на дружество за периода, за който е обвинен Тупарев, е бил другият съдружник, както и че единствено управителят е разполагал с представителни пълномощия да извършва банкови нареждания, т.е. "Нико Тупарев няма как да си е наредил сумата там".

"Управителят и вече бивш съдружник на Нико е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които се оспорват в съда и е сезирана прокуратурата, въз основа на които е станал уж едноличен собственик на капитала, а за да замаже положението после е опитал да направи съдружник съпругата си чрез нейно дружество", пише адвокат Ганева във Фейсбук. Същият този човек, който е и братовчед на Тупарев, е подал сигнала, по който прокуратурата формално се е задействала.

Тя допуска, че решението за задържането на Тупарев "е било взето вероятно по идентичен начин с този, за който разказваше Любена Петрова (Павлова след развода с Пепи Еврото) - обвинителните актове са се пишели в "Осемте джуджета" и след отнасянето им в прокуратурата направо са били подписвани от съответния прокурор и изпълнявани".

По думите ѝ "в момента практически цялата държава е мобилизирана по случая чрез институциите си - прокуратура, КЗК, НАП, РЗИ, медии със съмнителна собственост". "Както беше казано, жабата е сварена и джуджетата са все по-корпулентни", завършва алегорично поста си Грета Ганева.

Повече от ден след изненадващия и необясним арест на Нико Тупарев, най-накрай прокуратурата реши да пусне някакво официално съобщение. В него се твърди, че той е привлечен към наказателна отговорност за длъжностно присвояване от... собствените си фирми. "Според прокурора доказателствата по делото водят до разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража", обясняват още от прокуратурата. Изобщо и не става ясно какво е това "разумно подозрение".

Иначе се обяснява, че досъдебното производство е образувано през м. май 2024 г. с постановление на прокурор в СГП и се води от Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП. Според наблюдаващият прокурор, събраните до момента доказателства били достатъчни за привличането на Тупарев в качеството на обвиняем. Не се посочва какви са тези доказателства.

Обвинението спрямо Тупарев  е за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 г. в София, в качеството си на длъжностно лице – съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв., твърди прокуратурата и добавя, че "на 11.03.2020 г., на 01.04.2020 г. и на 16.09.2020 г. обвиняемият наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му". Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, твърди прокуратурата.

СГС насрочи за разглеждане внесеното от СГП искане още за днес, а съдебното заседание ще се проведе в сградата на ул. „Черковна“.