Скандалът в БНР се задълбочава

Набедиха генералния директор и в измами с обществени поръчки

Новини
15:36 - 10 Октомври 2019
1026
Скандалът в БНР се задълбочава

Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в прокуратурата – за нарушения при обществени поръчки, включително "надписани" договори, със завишени суми, за изчезнала информация от служебни компютри, предаде Actualno.com.

Сигналът обаче буквално бил постъпил вчера (9 октомври) и тепърва държавното обвинение прави проверки т.е. тепърва ще става ясно дали и кога ще има обвинителен акт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на специалното си изслушване в парламента.

Според Цацаров, за събитията в БНР и спирането на "Хоризонт" и "Преди всички" за около 4 часа и половина на 13 септември има две групи, които твърдят различни неща. Първата група, представена от главния прокурор чрез показания на журналистката Силвия Великова, обяснява спирането на програма "Хоризонт" с външен натиск.

Цацаров посочи показания на Великова, че генералният директор Светослав Костов инициирал среща с нея в Борисовата градина на 11 септември. Там Костов ѝ обяснил, че трябва да я свали, защото го притискали и щели да орежат бюджета на БНР. Използвал е аргумент и за децата си – как щял да ги храни, ако Великова остане водещ на "Преди всички" и водещ репортер в съдебния ресор на радиото.

Същевременно, Цацаров обясни, че има разминаване в показанията за случилото се на 11 септември в Борисовата градина. Генералният директор казва, че минал през Борисовата градина, видял Великова и нейна колежка, която била в майчинство, поздравил ги и продължил, обясни обвинител номер 1. Тепърва обаче прокуратурата ще търси показания от въпросната колежка - най-вероятно в рамките на досъдебното производство. "Аз лично не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова като журналист, отразяващ събития и като водещ на предаване", казал Костов съгласно думите на Цацаров.

Що се отнася до командировката на Силвия Великова в Стара Загора точно на 13 септември – да обучава кадри там, твърденията пак са две. Директорът на радиото в Стара Загора казва, че заповедта е била спешна, докато Светослав Костов твърди, че заповедта била планирана и предварително съгласувана – за да обучава Великова млади колеги в специална академия.

В обобщение главният прокурор заяви, че наблюдаващият прокурор ще образува преписка, защото има данни за престъпление при спирането на сигнала на 13 септември. Сотир Цацаров отговори и на въпрос на депутата от БСП Александър Симов – ще бъдат изискани разпечатки от всички мобилни комуникации на посочените в свидетелските показания участници в цялата история.