Скандалът във ВМА стигна до парламента

Д-р Симидчиев от ДБ е потресен от думите на колегата си Ненков за репресии и цензура в болницата

Здраве
14:40 - 31 Май 2023
7185
Скандалът във ВМА стигна до парламента

Ако това е вярно, ще отправя питане до министъра на отбраната, за това в каква степен се ограничава свободата на на лично мнение, на лекари работещи в структури към МО, което да изразяват извън работно време и от свое име. Така д-р Александър Симидчиев, депутат от ПГ на МО, коментира казуса с напусналия с гръм и трясък негов колега от ВМА д-р Мирослав Ненков, който обяви, че е подложен на цензура там. Явно Симидчиев подозира служебника Димитър Стоянов като шеф на МО за въпросния натиск. 

„Подадох си оставката от Военна болница, защото ми забраниха да изказвам мнението си” – съобщи в ефира на Дарик Кафе бившият здравен министър и анестезиолог д-р Мирослав Ненков.

„Лиших се от това сам, за да имам право да кажа, че нашият президент прилича на руски генерал, че премиера Борисов е манипулатор, че главния прокурор е слаб актьор - неща които аз мисля” заяви още д-р Ненков. Според него ръководството на Академията смята, че с неговите интервюта и позиции по актуални теми уврежда имиджа на институцията. Д-р Ненков е категоричен, че не е нарушил вътрешните правила на ВМА, защото е изразявал личното си мнение в извънработно време и винаги е пазил авторитета на Академията.