Скандалът за заплати отнесе главата на ректора на НХА

Проф. Николай Драчев подаде оставка

Актуални новини
21:10 - 13 Декември 2019
4123
Скандалът за заплати отнесе главата на ректора на НХА

Проф. Николай Драчев е подал оставка като ректор на Националната художествена академия по време на днешното заседание на Академическия съвет, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Проф. Петер Цанев, член на съвета, коментира за БНР: "Тази оставка все пак трябва да бъде приета от Общото събрание, насрочени са избори за 15 януари, но в момента разсъждаваме върху различни възможности за излизане от тази кризисна ситуация. Имаше много тежко тричасово обсъждане, което в крайна сметка не изясни много нещата. Остават много повдигнати въпроси. Няма яснота в отговорите и затова мисля, че логично се стигна до тази ситуация".

Проф. Драчев не бе открит за коментар.

Предстои избор на нов ректор на 15 януари. Дотогава Академията ще бъде управлявана от заместник-ректора доц. Бойка Доневска.

В НХА вече е сформиран кризисен щаб за решаване на проблемите в нея, както и комисия от представители на Академичния съвет, която ще проведе среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Той от своя страна съобщи, че до проблемите със заплатите се е стигнало, защото финансови средства за тях са били използвани за плащане на ремонти.

Министърът вече е назначил проверка в Академията. Той обясни, че проверката най-вероятно ще потвърди информацията, че парите, предназначени за обучение и възнаграждения, са използвани за плащания по договор за ремонти. Това е причината за недостига на средствата в НХА, заяви Вълчев.