Скандали по ветото в НС: Депутатите се обиждат на "национален предател", ген. Атанасов ги укротява

Станислав Балабанов обяви Кирил Петков за главен виновник, проф. Михайлов заяви на ИТН, че нацията няма да им прости

Новини
12:41 - 24 Юни 2022
3970
Скандали по ветото в НС: Депутатите се обиждат на "национален предател", ген. Атанасов ги укротява

Депутатите влязоха в остър тон докато дебатират по френското предложение за Северна Македония. Заради различните позиции и конфликтите от миналите дни, те стигнаха до крайни реплики, като си размениха обиди кой е национален предател. 

Ако говорим за предателство, то такова е това на ИТН. Да не се замеряме с приказки за предателство, опитвате се да вкарате клин между партиите, след като разбихте управляващата коалиция. Нацията няма да ви го прости, обърна се към Станислав Балабанов проф. Георги Михайлов.

Проф. Михайлов, не е коректно към обществото, ако си бяхме мълчали. Предупредихме преди 3 месеца че имаме национален предател и това е Кирил Петков. Три месеца по-късно виждаме резултата, не се опитвам да вкарвам клин в отношенията на партиите, отвърна Балабанов.

Кирил Петков знае че е предател, просто опита да си измива ръцете с вас. Не се срамувам, че съм напуснал коалицията, когато начело е национален предател, аз не искам да управлявам с него, натърти той. 

В "престрелката" се намеси водещият заседанието ген. Атанас Атанасов: Нали ИТН оценява колко са ми дебели нервите, вметна той. На няколко пъти зам.-шефът на парламента настоя за спокойствие и спазване на реда в залата.  

По темата се изказа и бившият външен министър Екатерина Захариева. 

Мога да уверя българските граждани, че ще гласувам с чиста съвест по френското предложение за преговорна рамка. Защото на първо място – правата на македонските българи, езикът на омразата , преустановяване на дискримнацията към тях, зачитане на техните права, мониторинг на работата на институциите на СМ стават част от клъстера фундаментални въпроси и ще се наблюдават през целия път на преговорите, увери тя.

Ако не спрем езика на омразата, ще възпитаваме така поколения българи, обърна се към колегите си Захариева.      

От петък мотаете Външната комисия, не ми се вдига телефона, оплака се тя. 

Жалко, че опитите днес да гласуваме едно решение се провалиха. Това беше възможно, защото ГЕРБ и нашият лидер поиска тези въпроси, които не са просто двустранни да станат част от преговорната рамка, каза Захариева.

На вчерашното заседание на Комисията по външна политика "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против" проекторешението, а от БСП се въздържаха.

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение.

По време на дебатите от "Демократична България" изтъкнаха, че най-силния инструмент за натиск е процеса на преговори. Според съпредседателя на формацията Христо Иванов щом френското предложение е неприемливо за Северна Македония, значи защитава българския интерес.

"България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето. Ако Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти пред ЕС, ветото ще бъде със силата на цялото европейско семейство. Като не променят конституцията - няма да видят преговори. Политическият прозорец ще се затвори след няколко дни.", предупреди Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

От ГЕРБ- СДС изтъкнаха, че винаги са осъзнавали, че от стратегически интерес за България е Северна Македония и Албания да бъдат членове на ЕС.

"Ние внесохме проект за решение за преговорната рамка, за да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент и няма да изпусне шанса да защитим националните си интереси. Борисов и нашето правителство започна този процес и Борисов и нашите депутати от 47-ото Народно събрание ще го завършат.", заяви Десислава Атанасова.

Когато Балканите имат проблеми, то Европа има проблеми, посочиха от ДПС.

"Всички балкански държави би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Онова, което не направи изпълнителната власт за последната година, защото вместо да обещава - трябваше да направи необходимото, е да внесе в Народното събрание темата за разглеждане. Не се направи това и затова ние от ДПС решихме да поемем нашата отговорност и да внесем темата за разглеждане." - каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От "БСП за България" определиха френското предложение като най-позитивното до момента, но заявиха, че не могат да го подкрепят.

"Когато едната страна се държи по тежък неуважителен начин към страната, която трябва да я пусне, която подпали културния дом в Битоля, чийто министър-председател каза, че това е неприемливо - как ще завърши всичко това, когато отсрещната страна не е готова да приеме тези условия? Предложение, което е дадено преди седмица, следва ли по този бърз начин да бъде в парламента? Всички аргументи, че това трябва да се направи сега, не се вписват в честта и достойнството на българите.", заяви Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че каквото и да се случи по време на преговорния процес от сега нататък, България може по всяко време да го спре.

"Използваме едно понятие, че майка България трябва да им помага. Когато блудният син се е отрекъл от майка си, трябва ли майката да спре да го търси?", попита Младен Запрянов ог ПП.