СКАНДАЛИТЕ НЕ СТИХВАТ: Депутатите се кичат с розови листенца (СНИМКИ)

Общество
16:04 - 31 Май 2023
3306
СКАНДАЛИТЕ НЕ СТИХВАТ: Депутатите се кичат с розови листенца (СНИМКИ)

Красотата и ароматът на българските маслодайни рози усетиха депутати и гости на парламента на откриването на изложба, посветена на 120-ата годишнина на Празника на розата. По инициатива на депутатката от ПГ на ГЕРБ-СДС Илиана Жекова в Народното събрание беше представена изложбата „Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък“.

Иначе хубавата идея обаче се превърна в нелепо празненство в Клуба на народния представител, докато държавата се тресе от нестихващи скандали по всички етажи на властта... 

За първи път Празникът на розата е организиран през далечната 1903 г., като празник, посветен на розата, на цветята и на плодородието, припомни Илиана Жекова. Експозицията, която представяме днес, разказва интересни истории, свързани с видни казанлъшки фамилии розотърговци, чиито представители преди повече от 200 години започват да се занимават с отглеждане на маслодайна роза и производство на розово масло, отбеляза тя. Именно розотърговците са тези, които участват в редица европейски и световни изложения и печелят слава на българското розово масло, добави Илиана Жекова. Представителите на тези фамилии разнасят славата на България и страната ни започва да се символизира с розата, посочи тя.

Илиана Жекова изрази своята благодарност и уважение към всички, които са участвали в създаването на експозицията – научните работници от Исторически музей „Искра“ и Народно читалище „Жар - 2000“ и всички културни институти в Казанлък. Тя отбеляза, че изложбата представя историята на казанлъшките фамилии Папазови, Шипкови, Орозови, Христови, Хаджибончеви.

На представянето на изложбата присъстваха народни представители, председателят на Общинския съвет на Казанлък Николай Димитров, общински съветници, наследникът на фамилия Папазови и Орозови Дончо Папазов, наследницата на фамилията Хаджибончеви Екатерина Бончева, директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Момчил Маринов и първата подгласница на Царица Роза 2023 г. Нона Ангелова.