Скандалният проф. Мирчев: Насилствено се налага политкоректност

Наследственият комунист свързва атаката срещу личността си с изборите в САЩ

Общество
13:18 - 02 Декември 2020
2646
Скандалният проф. Мирчев: Насилствено се налага политкоректност

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев, завеждащ курса „Социална работа с етно групи“, изпрати официално становище до Етичната комисия към Софийския университет, в опит да се защити от развихрилата се пред последните три седмици кампания срещу него и лекциите, които чете.

В средата на ноември проф. д.с.н. Мирчев стана обект на атака от т.нар. „Студентското общество за равенство при СУ”, които настояха за оставката на преподавателя заради твърдени от тях „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „расистки“ тези, съдържащи се в лекциите му.

Ръководството на най-големия и престижен университет у нас започна проверка по сигнала на въпросната организация, а проф. д.с.н. Мирчев сега излага и своята гледна точка по случая.

„В рамките на конкретното обвинение срещу моите лекции и публично злепоставящата ме медийна кампания, според мен, става дума за фриволно боравене със обвинителни стереотипи. Те, има основания да се твърди, са в смисловото поле на наложени напоследък идеологеми. Идеологеми, които под знамената на либерализъм и неограничавана свобода за какво ли не – включително на словото и мисленето, на убежденията и тяхното публично споделяне, би следвало да се отнася и до академичната свобода в аудиториите, където да се мисли нестандартно и нецензурирано – всъщност, по доста догматичен и репресивен на-чин се опитват да налагат така нар. „политическа коректност“ от третото десетилетие на Глобализацията.  Имам усещане, че се опитват под знамената на свободата и социалното равенство, всъщност, да ограничават публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми, по щекотливи теми и обществени рискове – чрез табуиране на термини, чрез забраняване на публичното използване на съответни статистически данни и профили“, коментира в становището си пред Етичната комисия преподавателят.

Проф. д.с.н. Михаил Мирчев продължава: „Сега се прави чрез масирана медийна и институционална кампания, чрез атаки и обвинения, и чрез опит за дискредитиране на мен като университетски професор, още и като патриотичен български интелектуалец, както и като публичен анализатор и прогнозист. След това вероятно огънят би се стоварил и върху името и статута на други колеги в университетите, не само в Софийски университет. Преди всичко става дума за деликатните етно-народностни отношения и рискове в съвременните така нар. „мулти културни“ общества в Европа. Конкретно относно фаталните перспективи на демографската криза и дори катастрофа. Криза и катастрофа поради радикална промяна в културната и трудоспособната структури на гражданството и на обществото в България – тук съм известен с моите непослушни таблици и графики, анализи и прогнози, тълкувания и обяснения още от 2004, после от 2009, и накрая от 2018 години“.

„Още, относно масираната незаконна и рискова имиграция към Европа след 2014 г., прикрита зад хуманнитарните потоци от „бежанци“, търсещи прием в зони за сигурност и човешки права в Европа – тук съм основен критичен телевизионен анализатор от 2015 г. Тогава наред с колегата проф. Михаил Константинов, от такива трибуни като предаването на бТВ в 8 сутринта. Тогава и в качеството ми на кандидат за кмет на Столицата София. По-общо и принципно, но и съвсем прагматично, относно така нар. „джендър револю-ция“ и „джендър идеология“, която се прокарва с особена настойчивост в Европа – тук имам лична категорична опонираща позиция от 2017. Тогава избухна българският дебат за нератифициране на Истанбулската конвенция в България. Подобни аргументирани и политически непослушни позиции съм заемал и преди това, отново от трибуната на всички основни медии, вкл. националните телевизии“, казва преподавателят.

Нататък в становището си професорът посочва, че личностно при него се смесват два ракурса – на университетски преподавател в зоната на чистата мисъл и свободния дух, и наред с това активен политически и идеологически анализатор в масовите медии, „често с изпреварваща и категорична позиция, отклоняваща се от статуквото“. Той прави и пълен разрез на твърдените в сигнала обвинения срещу него, като отговаря подробно и категорично на всяко едно о тях.

„Разбирам, че съм дал твърде много поводи – с научното си творчество, с академичните си публикации, с конкретните си авторски емпирични изследвания, с телевизионните си анализи и позиции. Но знаете ли какво не разбирам? Не разбирам защо чак сега се осмелиха да ме атакуват по този радикален начин? Любопитно ми е! Датата е 10-11 ноември 2020. Тази дата е свързана с няколко значими събития в миналото. Някак странно съвпада и с еуфорията от победата на президентските избори в САЩ. Но нека не потъвам в мътните води на конспиративното въображение. Това се видя, че вреди“, завършва проф. д.с.н. Михаил Мирчев.