Скандалният Златан: Чаках четири години, за да пратя Матераци в болница!

Доведи сестра ти и ще ти докажа, че не съм гей!, така шведският ветеран отговори на журналист

Нещо за четене
16:49 - 28 Август 2023
4835
Скандалният Златан: Чаках четири години, за да пратя Матераци в болница!

Златан Ибрахимович е един от най-егоцентричните играчи в световния футбол. Шведската звезда, без съмнение, е сред най-великите футболисти, играли някога, но наред с това, кариерата на Златан и изтъкана от противоречия и скандали.

Те произхождат от изключително високото самочувствие, което притежава Златан Ибрахимович и което не се притеснява да показва при всеки удобен случай. Нападателят е играл в някои от най-големите европейски клубове, като Барселона, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Милан, Интер, Пари Сен Жермен и Аякс, като никъде не си е държал устава затворена и не се е спирал от предприемането на действия, когато не е съгласен с нещо.

Примерите за острия и според някои – твърде нарцистичен характер на Златан, са много, като почти няма интервю, в което той да не покаже колко високо мнение има за себе си.

Затова сега ще видим някои от емблематичните проявления на характера на Златан Ибрахимович през годините…

1. "Аз съм Бог!"

Да, Златан смята себе си за Бог. Това той загатва на няколко пъти. В мача от баражите за Световното през 2014 г. между Швеция и Португалия, когато бе попитан кой смята, че ще спечели, той отговори: "Само Бог знае кой ще се класира, а вие говорите с него!".

2. Ирония към Меси – относно спечелването на една от "Златните топки" от Лионел Меси, шведът беше ироничен, когато го попитаха за таланта на аржентинската звезда: "Златната топка" трябва да бъде кръстена на Меси", каза той с ясен тон на протест.

3. Отговор на снимката с Пике – Жерар Пике и Златан Ибрахимович бяха главните герои на снимка, която предизвика много спорове, тъй като на нея двамата бяха много близо един до друг, сякаш готови да се целунат. Когато бе запитан на пресконференция от журналист дали е хомосексуален, Ибра отсече: "Не, не, доведи сестра си у нас и аз ще ти покажа, че не съм гей".

4. Смисълът на Световното първенство – Когато Швеция не успя да се класира за Мондиал 2014, Ибрахимович беше попитан кои са любимите му отбори, на което той не се поколеба да отговори, че без него няма причина да очакваме нещо от Световното първенство.

5. "А ти кой си?" – в мач срещу Сент Етиен Ибрахимович имаше словесен спор със защитника Байсе. Шведът с жест на арогантност се обърна, за да прочете името на френския играч на фланелката му, като го попита: "Извинявай, кой си ти?". Това презрение беше силно критикувано от пресата и феновете по-късно.

6. Разбиване на главата на Ловрен – в мач между ПСЖ и Лион, Ибрахимович настъпи Деян Ловрен по главата, като след това не бе санкциониран, тъй като дисциплинарната комисия на френската лига не можа да потвърди по никакъв начин дали има умисъл или не в действието на шведския нападател. След това нарушение, главата на Ловрен трябваше да бъде зашивана.

7. "Тази скапана държава не заслужава ПСЖ" – След загубата на ПСЖ от Бордо, Ибрахимович участва в един от най-продължителните си спорове. В тунела на съблекалнята шведът разкритикува съдийството: "Скапана държава, която не заслужава ПСЖ".

"За 15 години никога не съм виждал съдия като този. В тази шибана държава. Тази държава не заслужава ПСЖ. Прекалено добри сме за тази страна", заяви много ядосан шведът.

Самият министър на спорта Патрик Кенер изрази разочарованието си от обидните думи към страната, "която го приема".

8. "Ревльовци и провокатори" – В квалификациите за Мондиала в Бразилия, Швеция бе в една група с Фарьорските острови. След единия от мачовете между двата тима, Ибрахимович обвини играчите на съперника, че са "ревльовци" и "провокатори": "Те се оплакваха през цялото време. Никога не съм се изправял срещу отбор, който да хленчи толкова много. Опитаха се да провокират, но го правят по грешен начин и затова имат нула точки в групата. Съсредоточете се върху скачането и играта, и може би ще получите точка", каза той.

Един от най-напрегнатите моменти беше, когато Ибрахимович вкара от дузпа и празнува пред съперниковия вратар, за когото по-късно каза, че "говори твърде много, трябва да мълчи".

Фарьорската версия е различна: "Златан обича да подчертава колко пари прави. Той е толкова добър играч, че не разбираме защо е толкова мрачен", каза вратарят на островитяните Гунар Нилсен.

9. Почти до бой със съотборник – по време на престоя си в Милан и по време на тренировка, Ибрахимович се сби със съотборника си Огучи Ониеву. Шведът направи здраво влизане, което не се хареса на силния американски централен защитник.

Бранителят сграбчи Ибра за врата, след като стана от земята, с което започна серия от обиди, в които треньорът Масимилиано Алегри и останалите им съотборници трябваше да ги разтървават да не се сбият.
Нападателят призна, че след инцидента "е останал със счупено ребро" и признава, че ако не са били съотборниците му, те са щели да се избият.

10. "Той трябва да се научи да си затваря устата" – отново по време на престоя си при "росонерите" Ибра имаше инцидент с една от легендите на клуба. Ибрахимович се скара с бившия треньор Ариго Саки, който коментира мачовете на Милан по телевизията.

Сблъсъкът започна, когато в един мач Саки се пошегува за размера на крака на шведа, като каза, че играч с по-малък крак не би вкарал първия гол.

Когато Ибра разбира за думите му, той не се поколебава да отприщи гнева си: "Той трябва да се научи да си затваря устата. Ако имаш да ми кажеш нещо, кажи ми го в очите, а не по телевизията. Вие също не можете да си позволите да критикувате твърде много".

11. Караницата с Леонардо по време на шампионските празненства – ПСЖ току-що беше спечелил Лига 1, но Ибра не беше в настроение. Шведският нападател насред съблекалнята се скара жестоко с тогавашния спортен директор на ПСЖ Леонардо, като случката бе видяна и от камерите.

Преди това бразилецът беше уведомил Златан да напусне тържеството, за да мине антидопинговия контрол. Шведът побесня и отсече: "Оставихте ме там сам заключен за двадесет минути! Да, ти ме остави сам. Ти винаги прецакваш всичко!".

12. "Ти си лайно, трябва да имаш повече уважение!" – Ибрахимович участва в сблъсък с футболиста на Севиля Себастиен Скилачи в края на мач в Испания, като кавгата им беше заснета от телевизионните камери.

Защитникът се изправи срещу шведа и без да се сдържа му каза: "Ти си лайно. Ти не си велик играч. Трябва да имаш малко повече уважение към другите".

13. Удар в гърдите на Роси – Ибрахимович пропусна три мача, след като нападна играча на Бари Марко Роси. Шведът видя червения картон, след като удари Роси с юмрук в гърдите. Неспортсменското му поведение му попречи да играе за Милан в дербито срещу Интер, което бе решаващо за Скудетото.

14. Златан срещу Гуардиола – откакто двамата се срещнаха в Барселона, те не спират да се джафкат. Златан дори разказва в автобиографичната си книга за сблъсъците си с Гуардиола и стигна до там, че "философът предпочита играчи, които се подчиняват, без да отговарят".

На което треньорът на Сити отговори: "Той е прав, той е абсолютно прав. В този клуб, в този отбор, моето его е отвъд това на всеки друг човек, на всеки играч".

15. Критики към Аржентина за Световното първенство – Златан разкритикува отношението и начина, по който Аржентина празнува триумфа на Световното в Катар. Той конкретизира особено празнуването на вратаря Емилиано Мартинес: "Меси спечели всичко и ще бъде запомнен, но останалите се държаха лошо и не могат да бъдат уважавани", каза шведският ветеран.

16. Удар срещу Матераци – "Чаках четири години, за да изпратя Матераци в болницата!", каза Ибрахимович, който даде да се разбере, че не забравя лесно.

Шведът призна, че е чакал четири години, за да ритне брутално Марко Матераци в мач между Милан и Интер.
Агресията на Ибрахимович се дължи на едно брутално влизане от страна на италианеца срещу Златан, когато двамата се изправят един срещу друг четири години по-рано, когато нападателят е в Ювентус.