Скандално : Частна ТЕЦ взима награди , държавата плаща милиони за CO2 квоти

Компанията е носител на множество награди за инвестиции в безопасност

Куриози
13:06 - 31 Март 2021
3986
Скандално : Частна ТЕЦ взима награди, държавата плаща милиони за CO2 квоти

Най-модерната въглищна централа у нас ТЕЦ AES Гълъбово и дъщерната й ВяЕЦ „Свети Никола”, която спечели най-високото отличие на Международните награди за безопасност за 2021г, не плаща за въглеродни емисии.

Според дългосрочния й договор, държавната компания НЕК поема разходите на частната компания за изхвърляните от нея въглеродни емисии.

За ТЕЦ AES Гълъбово и за другата частна ТЕЦ Контур Глобал НЕК ще трябва да плати 247 млн лв. за закупуване на квоти CO2.

Един тон въглеродни емисии струва почти €30 на пазара на въглеродни емисии.

Докато всички кандидат депутати си правят PR със Зелената сделка една частна въглищна централа обира призове след призове всяка година, докато държавата покрива огромните й разходи за замърсяване.

Последната награда за ТЕЦ AES Гълъбово дойде от престижния Британски съвет за безопасност.

Няколко дни по-рано компанията спечели и голямата награда в националния конкурс по безопасност и здраве при работа за 2020г, заради внедрените в централата добри практики за справяне с пандемията от Ковид-19.

Централата е проектирана и работи в съответствие с емисионните норми за серен диоксид при степен на сероочистване над 95%. Азотните оксиди, които изхвърля в атмосферата също са в позволените норми.

Компанията се фука с единствения по рода си у нас режим на сероочистване, който ако спре, спира и производството на електроенергия.

И все пак остава открит въпроса, какви въглеродни емисии изхвърля централата в атмосферата. Информация за изпускане на въглеродни емисии не се посочва от централата.

Всяка година най-награждаваната ТЕЦ у нас гори до 5 млн.т. лигнитни въглища за производството на 600 МВт електроенергия. Това е малко повече от половината на произведеното от един реактор в АЕЦ Козлодуй.

Компанията ТЕЦ AES Гълъбово е спечелила досега около 20-ина престижни награди, сред които „инвеститор в околната среда”, „инвеститор на годината”, „инвеститор в обществото” и много други.

За сравнение държавната ТЕЦ Марица – Изток 2 сама поема разходите за въглеродните си емисии.