Скандално: Друсат туристите до Витоша с автобуси - брички

Рейс до "Златните" спука гума, сменили му само предните за икономия

Новини
14:00 - 20 Май 2019
5397
Скандално: Друсат туристите до Витоша с автобуси - брички

Да се качиш до Витоша с обществен транспорт е жестоко изпитание за нервите. Макар че Столична община нонстоп се хвали как „редовни” автобуси чакат туристите, за да ги качат нависоко в софийската планина, да стигнеш до най-посещаваната дестинация „Златните мостове” си е направо подвиг. И, както се оказва, не съвсем безопасно начинание. Защото рейсовете - макар и „Мерцедес”, са стари, а гумите им са износени. Но явно на никого не му пука за това.

Този уикенд ентусиастите, тръгнали да се поразхладят в жегите в планината, бяха неприятно изненадани, когато тъкмо се наблъскаха по седалките и шофьорът съобщи на всички да слизат, защото е спукал гума, видя репортер на Lupa.bg. Създаде се суматоха и блъсканица, а по спирките се натълпиха чакащи, които нямаше как да се съберат в един автобус. Ситуацията все пак се оправи благодарение на бързата реакция на шофьора, който се обади в автопарка да изпратят извънреден превоз.

Lupa.bg пък научи, че злощастният рейс е на цели 300 000 километра и повечето автобуси, пуснати по линията София -„Златни мостове” са стари возила с изтъркани гуми. Порочната практика била, при смяната им, което е задължително, да се подновяват само две, за да се спести някой лев. Незнайно по чие нареждане, на рейса със спуканите гуми са били сменени не предните, които са най-важни, а само задните.

Туристите, слезли от автобуса се стреснаха, че аварията можеше да стане някъде по острите планински завои, където историята можеше да завърши зле. „Ами ако беше спукал гума горе, можеше да стане катастрофа”, коментираха уплашено планинарите.

От няколко години столичани се оплакват, че не могат да се качат на Витоша без кола, защото автобуси нагоре няма. Миналата година от общината се похвалиха, че са доставени нови рейсове за планината.  „Новите автобуси ще са "Мерцедес", а заради планинския терен ще бъдат с ръчна скоростна кутия, дизелов двигател и екостандарт ЕВРО5.”, изфукаха се общинарите. Въпросът е - колко нови са автобусите, извозващи туристите за планината и защо се рискува здравето на пътниците, като не се подменят редовно гумите, а се правят икономии, които могат да доведат до инциденти на пътя.