СКАНДАЛНО: Фалшифицирано ли е гласуването за изключването на 14-мата бесепари? (ДОКУМЕНТ)

Комисията по провеждането на избора е натаманила вота, ето как ще падне той в съда

Политика
12:10 - 13 Февруари 2023
6289
СКАНДАЛНО: Фалшифицирано ли е гласуването за изключването на 14-мата бесепари? (ДОКУМЕНТ)

Скандални нови разкрития за червения конгрес започнаха да излизат наяве след изключването на четиринайсетимата от партията по време на заседанието в събота. Справка на социалисти от опозицията разкрива, че вотът е бил нагласен и брутално фалшифициран от Комисията по избора, като не е била спазена нито една уставна норма. 

По време на решението за гласуването, а след това и обявяването на резултатите, са били прибавени напълно несъществуващи и противно на партийния закон по няколко гласа, за да се преодолее изискването за кворума. 

Как става това? 

Съгласно доклада на мандатната комисия делгатите на заседанието на 50-ия червен конгрес, стигнал до сблъсъци и ексцесии заради опита на Корнелия Нинова да заглуши опозицията и дори да не я допусне до залата, са 976 души. 

Съгласно член от устава на Столетницата, решенията за изключване се взимат с мнозинство повече от половината от членовете на организацията или органа. Ако се приеме, че именно конгресът е органът с правомощия за това (обикновено изключване се допуска от общопартийната, общинската или областната структура на партията - б.р.), то броят на гласовете, необходими за валидност на резултата, е 488 делегати. 

Нищо подобно обаче не се случва по време на вота за 14-мата. 

Обявените резултати на преброителите за анблок вота са следните: 

Първи блок: 138 "за", четирима "против", четирима "въздържал се"; 

Втори блок: 95 "за", 46 "против", осмина - въздържали се; 

Трети блок: 121 "за", 17 - "против", осмина - въздържали се; 

Четвърти блок: 98 "за", 15 - "против", осмина - въздържали се.

Или общо: 452 делегати "за", 82 - против, 28 - въздържали се. С което не е преодоляна кворумната бариера. 

Публично обявени от президиума обаче, незнайно засега как, са 490 "за" или с двама повече от изискуемите, но с цели 38 повече от реално преброените. 

Нека погледнем и персонално гласуването за червения картон на Кирил Добрев: 

Преброени реално с 480 гласа "за", 15 - "против", 24 - въздържали се. Публично обаче се обявяват цели 498 гласа "за", като тук се увеличени и гласовете "против", но броят на въздържалите се е запазен. Иначе казано - с 18 гласа "повече" от реално преброените. 

Според информатори на Lupa.bg ще се иска цялостен преглед на вота по стенограма, протокол, живо излъчване и справка за делегатите, присъствали в заседанието в момента на гласуването. И когато се докаже, че има разминаване с реалните гласове и публично обявените, ще се готвят редица дела срещу председателката на БСП Корнелия Нинова.