Скандално: Кръчми в София отварят за „свои хора“ срещу тлъсти бакшиши

Любопитно
13:20 - 15 Януари 2021
4864
Скандално: Кръчми в София отварят за „свои хора“ срещу тлъсти бакшиши

Въпреки строгата забрана за отваряне на ресторантите преди 31 януари, софийски кръчми заработват тайно по поръчка на стари и най-вече щедри клиенти, научи Lupa.bg.

Някои заведения, лишени от сериозни печалби и бакшиши, на каквито са свикнали в нормално време, сега са се поддали на изкушението да припечелят някой лев върху мижавите приходи от доставките на храна за вкъщи.

Докато при първата вълна на епидемията, кръчмите имаха друг трик - пускаха замаскирани викачи по улицата, които се присламчваха към чужденци и минувачи със солиден вид и ги приканваха на „почерпка на свещи“, сега работят само за постоянни стари посетители, които си плащат тлъсти суми за масрафа в епидемията.

Естествено, привилегированите предварително поръчват какво да се сготви и в кой ден и час. След „кулинарната аванта“ кръчмата отново затваря врати за посетители, все едно никога обясниха свидетели на тайните пиршества.

За да се предпазят от лошите очи на проверяващите и да избегнат акт за нарушението, кръчмарите ползвали фолио от коли, което затъмнява и не позволява да се надниква отвън в помещенията с масите. 

Заповед на здравния министър затвори ресторанти и барове за клиенти докато трае извънредното положение - до 31 януари. Единствено позволени са доставките на храна за вкъщи и в офиса. Право да работят имат само заведенията в хотелите, и то с ограничено работно време.

От бранша обаче алармират, че са пред фалит и много от заведенията повече няма да отворят дори след падане на забраната.