СКАНДАЛНО: МВР мотае регистъра на педофилите

Забавянето е с два месеца, което е нарушение на закона, алармира юрист от "Възраждане"

Актуални новини
15:08 - 16 Септември 2024
1540
СКАНДАЛНО: МВР мотае регистъра на педофилите

Вече два месеца Министерството на вътрешните работи бави Националния регистър на педофилите в страната. Той трябваше да бъде изготвен до 1 август тази година. През юли миналата година парламентът прие окончателно промени в Закона за закрила на детето, според които регистърът трябваше да стане факт в 12-месечен срок от приемането на текстовете. “МВР наруши закона със забавянето на сроковете с вече два месеца”. Това заяви за “Труд” авторът на текстовете от “Възраждане” Петър Петров, който е юрист.

Преди изтичането на сроковете той отправил запитване към министър Калин Стоянов. “Още преди два месеца получих отговор на мой писмен въпрос. На 4 страници ми бе отговорено, че не е направено нищо и че тепърва ще се прави работна група, която да измисли как да функционира регистърът”.

Промените са вписани в Закона за закрила на детето в нов чл. 43а. В него се описва ясно, че МВР трябва да създаде и поддържа Национална информационна система за превенция и защита от педофилия и Национален регистър за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната, или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа и на лицата, осъдени за престъпления по раздел VIII “Разврат” от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица, наричан “Национален регистър”. Той трябва да съдържа актовете на сексуално посегателство срещу малолетни и непълнолетни, по които има постановени присъди, данни за извършителите, вид престъпление, продължителност на извършването, причинени противоправни последици и вреди, история на извършените престъпления и на наложените за тях наказания и мерки, а също и за настъпила реабилитация. Трябва да има и база данни за чужди граждани, получили статут на продължително, постоянно или дългосрочно пребиваване в България, които са осъдени в други държави за сексуални престъпления.

Информацията ще бъде достъпна безплатно за органите на изпълнителната власт, на местното самоуправление и местната администрация, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, общинските комисии за детето, Народното събрание и органите на съдебната власт. Достъпът до данните в Националната информационна система ще бъде осигуряван от Министерството на вътрешните работи, е записано в закона.

“Така работодателите вече ще могат да отказват да наемат осъждани педофили, когато дейността им е свързана с деца. След като още не е направено нищо, значи, че държавата толерира педофилите у нас”, заяви Петър Петров. Той е провел разговор със сегашния вътрешен министър Атанас Илков, който е дал обещание за раздвижване на въпроса.Премиерът Главчев направи същото с изявление по време на петъчния блицконтрол в парламента.