Скандално! Нито един арестуван за расизъм след снощния резил

МВР остави 50 нацисти от агитката на „Левски” да си тръгнат от стадиона, Европа шокирана от грозния скандал с английските национали

Новини
13:12 - 15 Октомври 2019
12861
Скандално! Нито един арестуван за расизъм след снощния резил

Българската полиция не е арестувала нито един български запалянко за расизъм на снощния мач България – Англия (0:6), игран на стадион „Васил Левски”. Срещата от европейската квалификация предизвика шумен международен скандал заради изстъпленията на българската публика.

Мачът на два пъти бе прекъсван от хърватския съдия Бабич заради оплаквания на английските футболни звезди Рахим Стърлинг и Тайрън Мингс. А английската телевизия ITV, която излъчваше пряко мача от София и бе разположила собствено студио на националния стадион, засне кадри как около 50 запалянковци на футболния тим „Левски”, заели места в сектор „Б” на стадиона, организирано издават маймунски звуци и вдигат ръце за нацистки поздрав, когато топката е във владение на някоя от тъмнокожите звезди на Англия.

Оказа се, че нито един от футболните ултраси, замесени в срамния скандал, не е бил задържан от МВР. Феновете – нацисти бяха изведени от стюардите на стадион „Васил Левски” в края на първото полувреме, след като мача на два пъти бе прекъсван и бе застрашен от прекратяване. Впоследствие обаче ченгетата не са арестували нито един от хулиганите, които са членове на ултрас групировката „София Запад”.

Около 50 привърженици от групировката "София Запад", подкрепяща "Левски", издаваха организирано маймунски звуци на стадиона снощи. Феновете бяха помолени да напуснат мача в 43-ата минута, но нито един от тях не е бил арестуван на излизане от полицията.

Поведението на запалянковците е целяло умишлена провокация с цел свалянето от власт на шефа на БФС Борислав Михайлов, упорито се мълви във футболните среди. Мълвата бе официализирана и от Пиара Повар, изпълнителен директор на организацията FARE (Football Against Racsm in Europe), която помага на УЕФА за борба с футболното хулиганство. „Изглеждаше, че българските фенове нарочно бяха решили да се представят по този грозен начин”, заяви Пиара Повар. Очакванията са УЕФА да наложи изключително тежко наказание на БФС и националния отбор заради изстъпленията на българските запалянковци.

Английските и световните медии отделят огромно внимание на грозния раситски скандал с български запалянковци

Днес сутринта премиерът Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев призоваха шефът на БФС Боби Михайлов да си подаде оставката заради грозния расистки скандал.