СКАНДАЛНО : US търговци в АЕЦ без участието на държавата?

Ще изместят ли американците доставките на ядрено гориво от Русия?

Икономика
15:17 - 15 Март 2021
2585
СКАНДАЛНО : US търговци в АЕЦ без участието на държавата?

Много е вреоятно в АЕЦ Козлодуй да са ходили тайно търговци, водени от американския посланик у нас Херо Мустафа. Това заяви анонимен източник пред Lupa.bg във връзка с разгласените от лидера на АБВ Румен Петков подозрения.

Посещение в АЕЦ Козлодуй може да направи всеки, в това число и посланик Херо Мустафа, но трябва да е в присъствието на представител на енергийното ни министерство, когато посещението е на такова равнище, твърдят запознати.

Според анонимния източник американският посланик не е била на рутинно гледане в централата, а е водила търговци със себе си.

Това също не би било проблем, ако имаше представител на държавата при това посещение в централата ни. А такъв не е имало.

Между двете държави има подписан Меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Според  документа разговорите по темата трябва да се водят на държавно равнище, в присъствието на представител от Министерство на енергетиката.

Според информацията, изнесена от Румен Петков при посещението на Херо Мустафа в АЕЦ Козлодуй не е имало представител на министерство на енергетиката, а ведомството е уведомено само по телефона.

При последното си посещение в атомната централа на 4.12.2020г Херо Мустафа предложи на България хибридно решение за нов блок в АЕЦ Козлодуй, което включва оборудването, купено от Русия за централата в Белене.

Много е вероятно тези дни в централата в Козлодуй да са оглеждани възможностите за доставка на ядрено гориво от Уестингхаус.

За доставки на ядрено гориво, които да изместят руските от американската компания настояват отдавна.

И в това не би имало никакъв проблем, ако присъстваше поне един чиновник от енергийното министерство.