Скандално: Върнаха бонусите за чиновниците

Служителите в държавните фирми пак ще получават допълнителни пари, забраната въведе Борисов преди 8 години

Политика
18:39 - 18 Ноември 2020
6049
Скандално: Върнаха бонусите за чиновниците

ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете на държавни и общински фирми. Депутатите от бюджетната парламентарна комисия без никакви дебати гласуваха днес необходимите поправки в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, съобщи “Сега”. Те бяха вкарани от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и Менда Стоянова между първото и второто четене на промените в данъчните закони за догодина.

В новите текстове е записано, че държавни служители, които участват в управлението или контрола на държавни и общински предприятия, получават възнаграждения за това.

Забраната да се получават заплати от държавни и общинските фирми бе въведена през 2012 г., след като премиерът Бойко Борисов се възмути от огромните бонуси на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева и бившата шефка на агенцията по вписванията Виолета Николова. Сега депутатите от ГЕРБ посочват в мотивите си за законовата промяна, че целта е "да се преодолее пропуск в законовата уредба".

Бившият омбудсман Мая Манолова, а сега председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ", коментира, че не е изяснен въпросът дали министрите и зам.-министрите ще могат да участват в бордовете на държавните и общинските дружества и да получават допълнителни възнаграждения. "Всеки, който участва в такъв борд и работи, трябва да получава възнаграждение", каза бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов пред БНР. Според него премахването на тези възнаграждения преди 8 години е бил "абсолютен популизъм", защото в случая не става въпрос за бонуси, а за заплати.

На днешното заседание на бюджетната комисия така и не стана напълно ясно какви точно данъчни промени приеха депутатите. Текстовете за второто четене на данъчните закони не бяха качени на сайта на парламента, a водещата заседанието Менда Стоянова прочиташе единствено номерата на параграфите. 

Други одобрени от комисията дaнъчни пpoмeни, внесени от ГEPБ, са, че пoтpeбитeлcĸият дaнъĸ ce нaмaлявa oт 20 нa 9% зa дocтaвĸaтa нa xpaнa пo дoмoвeтe, ĸaĸтo и зa xpaнaтa, взимaнa зa вĸъщи, oт зaвeдeниятa. Hoвaтa пpoмянa oбaчe нямa дa вaжи зa тoплaтa витpинa нa cyпepмapĸeтитe, въпpeĸи пpизивитe зa тoвa oт гoлeмитe тъpгoвcĸи вepиги.

C измeнeниятa в Зaĸoнa зa ДДC yпpaвлявaщитe възpaждaт и CУΠTO изиcĸвaниятa ĸъм фиpмитe, ĸaтo тe вeчe ca c дoбpoвoлeн xapaĸтep и oпpeдeлeни пpeфepeнции зa изпoлзвaнeтo им.

Лимитът нa фиpмeнитe вayчepи зa xpaнa, ĸoитo paбoтoдaтeлитe мoгaт дa пpeдocтaвят нa cлyжитeлитe cи и ĸoитo ca ocвoбoдeни oт ĸopпopaтивeн дaнъĸ, дaнъĸ oбщ дoxoд и ocигypoвĸи, се увеличава от 60 на 80 лв.

Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите.

Срокът за деклариране и плащане на данък печалба се измества от 31 март на 30 юни. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители, както и за фирмите без дейност. Удължават се и сроковете за одитиране.

За да бъде окончателно приет държавният бюджет за 2021 г, той трябва да бъде гласуван още веднъж в пленарна зала.