СКАНДАЛНО: Всички в „Апартаментгейт” – невинни

Според КПКОНПИ властимащите са купили евтини жилища в София напълно законно

Общество
11:53 - 24 Юни 2019
4935
СКАНДАЛНО: Всички в „Апартаментгейт” – невинни

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) оневини всички властимащи, за които преди няколко месеца стана ясно, че са си закупили апартаменти в столицата на цени, значително по-ниски от пазарните.

Антикорупционната комисия не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, срещу Вежди Рашидов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде „Правен свят“.

Решенията, които са с дата 19 юни, по седемте производства са публикувани на сайта на комисията. Цветанов, Ангелкова, Колева, Първанов, Рашидов, Цачева и Панов бяха разследвани от Комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца.

В случая на Лозан Панов КПКОНПИ е приела, че сигналът срещу него в качеството му на председател на ВКС и бивш председател на Административен съд - София - град в периода 2007-2012 г. все пак ще бъде препратен към Инспектората на Висшия съдебен съвет  (ВСС). В сигнала се съдържат твърдения за облагодетелстване чрез служебно положение на Панов, както и за нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати.

Останалите шест производства за конфликт на интереси са прекратени, като преписи от решенията ще бъдат изпратени до съответните прокуратури.

Комисията е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси - този със Симеонов касае сделка в периода, когато той е бил председател на Общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация, подадена в декларацията му във връзка с имот и средствата свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.