Скандално: Заев: "Как да не ми идва да покажа среден пръст на българите?!" (ВИДЕО)

Новини
20:48 - 18 Ноември 2020
11248
Скандално: Заев: "Как да не ми идва да покажа среден пръст на българите?!" (ВИДЕО)

Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори. Това е ратифицирано от Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека. Това е правото на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и накрая от Договора от Лисабон, като конституционна основа на ЕС. Иначе ми ида да покажа среден пръст на българите. Как да не ми идва? Това е най-лесното. 

Така скандално премиерът на Северна Македония коментира в телевизионно предаване заканите на България да не ратифицира декларацията за членство на РСМ в ЕС. 

Той подчерта, че македонците са уверени в своята идентичност. „Македонската нация и македонският език са неоспорим факт”, подчерта Заев. „България казва, че признаваме реалността и приемаме съществуването на македонци и македонския език. Но нека се върнем назад в историята и да видим историческите факти. До момента имаме договорена двустранна норма.

Беше договорено през 1999 г., което през 2017 г. беше потвърдено от Договора за приятелство и добросъседство, тоест обръщаме се към тях на македонски, в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и България в съответствие с нейната Конституция. Няма разговори за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата идентичност”, подчерта Заев. Той каза, че разговорите с България са били по отношение на споровете за историята от двете страни на границата.

„Знаете ли, първо, историята е дело на историци. Политиците не обсъждат исторически въпроси. Политиците могат да насърчават историческите комисии, които да дебатират, всъщност до момента те го правят с голям успех. Пет исторически фигури, три исторически периода. Имаме добра перспектива за преговори, основани на исторически факти”, каза Заев.

Премиерът на Северна Македония подчерта, че страната е приятел с България. Той каза, че на двете нации и двете страни не трябва да се дистанцират през този период. „Трябва да сме близки народи, да си сътрудничим, да отваряме перспектива за младите хора и децата. Това е задължение на всички, разбира се, най-вече мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни”, посочи Заев.