Скандинавци и балканци спасяват сезона

Родното Черноморие е населено вече с много чужденци, българите са кът

Новини
13:35 - 20 Юли 2023
4508
Скандинавци и балканци спасяват сезона

Чужденците може и да не спасят света, но със сигурност ще спасят сезона по родното Черноморие. Българите се върнаха към старите си навици - да пътуват за море в чужбина, където според тях им излиза доста по-евтино. За сметка на това, много иностранци решиха да пробват лукса по нашите географски ширини.

Българските хотелиери и ресторантьори бяха притеснени през миналия месец, но сега вече потриват доволно ръце, тук като могат да "ощавят" чужденците с цена на слата от 24 лв., примерно. А какво остава за другите ястия...

Гостите на България предпочитат южното ни Черноморие, затова и в трафика, който и без това е много натоварен, се наблюдават изключително много коли с чужди регистрации.

Преобладават автомобилите от Полша, Сърбия, Македония и Франция, а немските номера едва ли учудват някой.

Най-голям бум на чужди туристи се наблюдава от Норвегия и Швеция, както и Нидерландия, отбелязват нашенски "гларуси", облизвайки се по плажа за поредната русокоса девойка.

"Заведенията вечер започнаха да се пълнят доста, а в дискотеките има все повече млади хора, които наблягат на хубавата музика, различна от чалгата. Хората се блазнят и от промоциите в клубовете", сподели пред Lupa.bg Християн Живков - барман в известно морско заведение, като допълва, че цените варират между 80 и 100 лева за бутилка концентрат, две големи минерални води и четири енергийни напитки.

Оказа се, че на север положението не е по-различно, тъй като там румънците се чувстват в свои води, най-вече във Варна.

Българите предпочитат по-скромните ни курорти, които са доста на юг от Бургас - Ахтопол, Царево, Китен и Приморско, където спокойно се хапва и пийва на заведения с дървени пейки, без покривки, но за сметка на това цените са ниски, а наоколо звучат ориенталски ритми.

Предпочитаните северни дестинации за нашенците са Обзор и Бяла, където се предлагат и много изгодни "all inclusive" оферти.