Скъпите ток и газ не успяха да бутнат правителство

Актуални новини
16:15 - 02 Септември 2022
1970
Скъпите ток и газ не успяха да бутнат правителство

Коалиционното правителство в Чехия оцеля при вот на недоверие в петък, предизвикан от опозицията за начина, по който се справя с енергийната криза, и скандал, в който беше замесен шефът на една от разузнавателните служби, съобщава БТА, като се позовава на "Асошиейтед прес".

Депутатите от петпартйната управляваща коалиция, която има мнозинство в долната камара на парламента, отхвърлиха вота след продължили 22 часа дебати. Само 84 народни представители в 200-местната Камара на депутатите гласуваха за свалянето на правителството.

Опозицията, включително центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО), водена от бившия премиер Андрей Бабиш, и антиимигрантската "Свобода и пряка демокрация", обвиняват управляващите, че не правят достатъчно, за да помогнат на чешките граждани и на бизнеса да се справят с високите цени на електричеството и природния газ.

Чешкото правителство на премиера Петер Фиала оспорва твърденията, като се аргументира с приетия план за подкрепа на домакинствата със средно по 15 хил. чешки крони (611 долара) през предстоящата зима, както и с подготвяните нови мерки за облекчаване на финансовия натиск.

Чехия, която в момента председателства Съвета на ЕС, е свикала на 9 септември извънредно европейските енергийни министри, за да обсъждат поставяне на таван на цените на природния газ, както и други антикризисни мерки, свързани с поскъпването на енергията в Европа.

Опозицията настоява и за оставката на вътрешния министър Вит Ракушан заради скандал, довел до оставката на директора на Бюрото за международни отношения и информация Петър Млейнек. Той беше обвинен, че е поддържал контакти с бизнесмен, обвиняван в корупция. Млейнек отрича обвиненията, а вътрешният министър го подкрепи, въпреки че в крайна сметка шефът на разузнавателната служба трябваше да се оттегли.