Скъпият ток закрива социалния патронаж в Кюстендил

На услугата в общината разчитат 1200 души

Новини
17:24 - 13 Юни 2022
2108
Скъпият ток закрива социалния патронаж в Кюстендил

Социалният патронаж в Кюстендил, на който разчитат около 800 души, а на патронажна грижа са и около 400 нуждаещи се - общо около 1200 души, е пред спиране заради скъпите енергоносители, обяви кметът на града Петър Паунов.

Той е изпратил писмо до Министерството на труда и социалната политика, в което настоява Социалният патронаж да се превърне в делегирана от държавата дейност.

Ситуацията при Социалния патронаж в общината е критична, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов:

"С тези цени на енергоносителите сега Общината няма да може да издържа социален патронаж и ще бъдем принудени да се лишим от тази услуга. Миналата година метанът, който сме зареждали на автомобилите, е бил 1,41, сега е над 3,90. Дизеловото гориво миналата година от 1,81 на обществената поръчка в момента последната фактура е над 3,10. Бензинът по същия начин от 2,25 в момента 3,11".

Проблемът е много сериозен и в общинското предприятие „Ученическо хранене“, което е било дофинансирано с 479 000 лева.

„Прогнозите отиват за над 1 млн. дофинансиране, което означава, че държавата незабавно трябва да подобри стандарта за храненето на децата, в противен случай наесен няма кой да се погрижи и за това. От тук нататък се надяваме с приходите на държавата най-после да бъдат облекчени и да бъдат подпомагани родителите на всяко едно от децата“.