СКЪПОТИЯ: Весо Брадата е на свобода срещу 500 000 лева

Крими
21:22 - 03 Август 2021
14867
СКЪПОТИЯ: Весо Брадата е на свобода срещу 500 000 лева

Ресторантьорът Веселин Денков - Весо Брадата, сочен като дясна ръка на Васил Божков - Черепа в предполагаемо финансираните на протестите, е на свобода срещу 500 000 лева гаранция.

Решението е на Апелативния специализиран наказателен съд.

Веселин Денков, управител на заведенията „Воденицата“ и „Лебеда“, мъжът на манекенката Ивайла Бакалова е задържан на влизане в България на ГКПП-Калотина на 1 септември м.г. Прибира се заедно с Бакалова от Франция.

Кръчмарят, спряган като един от най-мощните лихвари в София, е обвинен е в участие в престъпна група за лихварство, рекет и заплахи заедно с небезизвестния Ивайло Георгиев – Пифа и още трима души, предаде Breaking.bg.

По време на мерките за неотклонение на групата в съда за изнесени показания на тайни свидетели според които Пифа и синът му Александър - Малкия Пиф, работили с пари на Брадата в техните заложни къщи в „Люлин“.

Според тях Денков имал голямо влияние и уверявал приближените си, че ако някой от тях бъде задържан, ще го измъкне на следващия ден.

Особено интересни са показанията на таен свидетел №565. Той разказва пред разследващите, че след като главният прокурор Иван Гешев започнал разследване срещу Васил Божков, Денков бил силно притеснен за лихварската си дейност. „Той активно се включи заедно с Божков във финансирането на протестите от лятото на 2020 година“, твърди свидетелят.

№565 добавя, че Брадата дори ходил на срещи с ромски лидери в столичен ресторант, като преговарял с тях да изкарат на улицата ултраси в подкрепа на протестите.

Денков бил посредникът между Васил Божков и хората на улицата, твърди свидетелят.

На 3 юни 2021 година Апелативният специализиран наказателен съд-АснС на закрито заседание взима решение да измени мярката на Веселин Денков от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с поставена електронна гривна за следене. Мотивът-Брадата е с чисто съдебно минало.

С решение на АсНС сега на Денков му е променена мярката за неотклонение от „домашен арест“ на парична гаранция от 500 000 лева.

През май 2020 година прокуратурата и МВР разкриват и залавят цялата банда, организирала и осъществила убийството на бизнесдамата Станка Марангозова.

В ареста са наемният убиец Петър Костов - Стъкларя, организаторът на разстрела подполковникът от НСО Борис Иванов и помагачът Веселин Пиров, който следил жертвата.

Поръчителят Иво Масларов, доведен син на бившия червен министър Емилия Маславора, избяга в чужбина и се издирва чрез Интерпол. Делото се разследва от Военноокръжната прокуратура. Денков също е разследван по това дело.

В Специализирания съд е внесен обвинителен акт срещу Брадата и Иво Масларов за изнудване на Марангозова.

От обвинителният акт на Специализираната прокуратура става ясно, че Брадата и доведеният син на Масларова за две години между 2009-2011 година буквално са „обезкостили“ Марангозова като с изнудване, заплахи и дори физическо малтретиране и са успели да вземат от нея 868 782 лева.