Скарлатина удари забавачките в Бургас

Здраве
14:07 - 10 Януари 2023
3556
Скарлатина удари забавачките в Бургас

От днес детските градини в община Бургас ще работят при “засилен филтър“ по препоръка на здравните власти в града, предвид повишената заболеваемост при децата от остри респираторни заболявания и скарлатина.

Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов преди заседанието на областния епидемиологичен щаб, като вече е издал заповед за това. Анализите на РЗИ – Бургас показват, че към момента най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години и от 5 до 19 години, а най-малко - във възрастовата група от 30 до 64 години.

"Основание за заповедта ми са препоръките от РЗИ-Бургас и повишената заболеваемост на децата от остри респираторни заболявания, грип и скарлатина. Ограничава се достъпът на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и на болни служители в градините, както и сливането на различни градински групи", добавя Николов.

Другите мерки, които се налагат са за носене на предпазни маски от персонала на детските заведения, проветряване на и извършване на двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено достатъчно количество тонизиращи напитки, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.

По данни на община Бургас процентът на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 на сто от всички, които посещават детско заведение.