Ски картите в Словения по-евтини от нашенските

За разлика от България обаче, там лифтовете са обновени

Новини
15:40 - 02 Декември 2023
11250
Ски картите в Словения по-евтини от нашенските

Словенските ски курорти очакват новия сезон с оптимизъм, след като са инвестирали общо 84 милиона евро в модернизиране на инфраструктурата си от миналия сезон, информира сайтът „Словения таймс“.

Повечето от ски курортите са доволни от продажбите преди началото на сезона. Билетите като цяло са с няколко евро по-скъпи от миналата година. Карта за ден е около 40 евро за възрастни и малко над 20 евро за деца.

По-голямата част от пистите вече са покрити с изкуствен сняг, но операторите на ски лифтове се надяват скоро и на естествен сняг.

Девет ски курорта са на финалната права по проектите, осъществени с инвестициите, които направиха през изминалата година с помощта на 55 милиона евро правителствени стимули.

Копе, най-големият ски курорт в северния регион Корошка, откри два нови седалкови лифта и други нови придобивки за туристите на 1 декември с инвестиция, оценена общо на 10 милиона евро.

Мариборско похоре, курорт над Марибор, инвестира 7,5 милиона евро в нова станция на кабинковия лифт Похоре и нов четириместен седалков лифт.

Продадени са около 1500 сезонни карти, като Мариборско похоре е единственият ски курорт, който не е увеличил цените на дневните карти след значително увеличение миналата година. Дневна карта за възрастни струва 39 евро през делничните дни и 43 евро през уикендите, а за деца са - съответно на 23 и 25 евро.

Кранска Гора и Церкно се очаква да открият сезона малко по-късно - в средата на декември. Церкно ще завърши тестването на ски лифтове, които са обновени и това ще удължи живота им с поне 25 до 30 години.

Перспективите за най-високия ски курорт в страната Канин са малко по-мрачни, тъй като загуби разрешението за експлоатация на кабинковия си лифт.

Освен карането на ски, много зимни курорти предлагат широка гама от съпътстващи дейности, включително партита след ски с музика на живо.