Склерозиралата Столетница: БСП с двама кандидати за кмет на Сливен

Нинова сезира ЦИК и прокуратурата - откраднали й емблемата

Политика
15:36 - 26 Септември 2023
4152
Склерозиралата Столетница: БСП с двама кандидати за кмет на Сливен

БСП често ни забавлява по изборно време, но този път хората от Столетницата надминаха себе си по безумие. "Позитано" 20 избра еднолично за кандидат за кмет в Сливен Кольо Милев, но ето, че се появи втори драпач за поста, пак с емблемата на БСП.

Като независим в надпреварата се впуска Минчо Афузов - изборът на местната организация, но като опозиция на лидерката Корнелия Нинова бе автоматично отхвърлен.

Така Сливен осъмна с негови билбордове, с надпис "МИНЧО АФУЗОВ НЕ Е КАНДИДАТ НА БСП ЗА ГР. СЛИВЕН. ТОВА Е ПОДКРЕПАТА НА СЛИВЕНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП-СЛИВЕН". Малката подробност тук е, че на билборда ясно се вижда логото на БСП - стилизирана червена роза.


Лидерката на социалистите обвини Афузов в измама и обяви, че е сезирала централната и общинската избирателни комисии, както и прокуратурата.


Отношенията Нинова-Афузов по оста на противопоставянето стананаха публични с последния парламентарен вот. По това време той бе областен управител на Сливен, назначен от служебното правителство на президента Румен Радев, с когото "Позитано" 20 отдавна е в обтегнати отношения. Тогава Нинова го обвини, че работи срещу собствената си партия в полза на новопоявилото се ляво обединение на бившите социалисти Мая Манолова, Татяна Дончева, Валери Жаблянов и др. - "Левицата!".

По това време (всъщност това е перманентен процес) Столетницата пак се тресеше от вътрешни скандали с изключени социалисти и доволно напускащи такива. "Бързите темпове, с които БСП губи симпатизанти докато е под вашата опека, ми подсказва, че вие убедено и сигурно ни водите към изпадане от парламента. Само мога да гадая, дали извършвате бавното ни убийство, защото тъмни сили ви мотивират, или просто толкова си можете" - написа тогава в своя позиция, разпространена до медиите Афузов, адресирана на практика до Корнелия Нинова.

В началото на септември общинските организации на БСП провеждаха конференции по номинации за кандидатите за местната власт. На сливенската Минчо Афузов събра най-много подкрепа за това да е кандидатът на партията за кмет, но въпреки това ръководството посочи третия по гласове Кольо Милев. Последва и освобождаването на общинския председател на БСП-Сливен Атанас Делибалтов.

На практика ръководството само обяви, че е избрало кандидатите си, но списък все още не съществува в публичното пространство.

Преди няколко дни Афузов се е регистрирал като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, а вчера внесъл за целта и 2068 подписа.

"Бившият областен управител на Сливен Минчо Афузов се опитва да се кандидатира за кмет на Сливен чрез измама. Платил си е тлъста сума за билбордове, на които лъже, че е подкрепен от БСП като използва цветовете, логото и името на партията. И то след като на партийната конференция в Сливен отказа БСП да го издигне" - контрира Нинова.

Афузов обаче очаква подкрепа именно от сливенските социалисти - "която бе заявена на 2 септември с избора за кандидата".

И ето как на практика социалистите се оказаха с две номинации за кмет на Сливен - една официална и една на местните активисти.