Скочиха срещу осиновяванията на деца от еднополови двойки

Конституцията на България определя брака като съюз между мъж и жена

Актуални новини
15:31 - 11 Юли 2023 (обновена)
2929
Скочиха срещу осиновяванията на деца от еднополови двойки

Петдесет граждански и родителски организации изразиха дълбока загриженост относно предстоящото гласуване на задължителен за всички страни-членки на Европейския съюз (ЕС) "Регламент за признаване на родителството между държавите-членки". Това съобщиха от Асоциация общество и ценности.

Организациите посочват, че според регламента страните-членки на ЕС ще трябва да признаят родителството и осиновяванията на деца, вкл. от еднополови двойки, направени в други държави на съюза. Според тях, ако се стигне до приемане на регламента, това ще доведе до редефиниране на брака, родителството и до нарушаване на правата и най-добрия интерес на детето.


Организациите подчертават, че Конституцията на България, подобно на тези в други европейски страни, определя брака като съюз между мъж и жена и не допуска осиновяването на деца от еднополови двойки. В отвореното си писмо те посочват, че ако този регламент бъде приет страната ни ще се окаже под натиск да направи промени, които противоречат на Конституцията и правната ни система.

Гражданските и родителските организации подчертават, че родителството не е право, а е дар и отговорност, която се гради върху приемането на детето и зачитането на неговите права и най-добрия му интерес. Не всяко семейство има дете, но всяко дете има баща и майка. Детето е същество, със собствени права, вкл. правото да има и познава своите майка и баща. Незачитането на тези факти нарушава най-добрия интерес на децата и ще окаже сериозни последици върху страните и правната хармония в ЕС, допълват те.

Те отправиха призив към Народното събрание да се противопостави на приемането на предложения от Европейската комисия регламент за признаване на родителството между държавите-членки, отстоявайки Конституцията на България и правото на страната ни, сама да определя политиките си в сферата на семейството.