Скок на продажбите на "Фолксваген груп" през първата половина на годината

За януари-юни автомобилостроителят е продал общо 4,372 милиона превозни средства

Новини
16:31 - 14 Юли 2023
2621
Скок на продажбите на "Фолксваген груп" през първата половина на годината

Продажбите на автомобили на германския гигант "Фолксваген груп" (Volkswagen Group) са продължили да изпреварват миналогодишните на полугодието, но са се забавили през юни, предаде ДПА. 

Компанията съобщи, че продажбите ѝ през първата половина на годината са нараснали с 12,8 на сто спрямо 2022 година.

"Фолкскваген груп" е продал 847 600 превозни средства през юни от различните си марки, обяви днес компанията. Това е растеж на продажбите с 5,7 на сто през юни 2022 година. През първите шест месец на годината автомобилостроителят е продал общо 4,372 милиона превозни средства. 

Растежът на продажбите обаче се е забавил значително спрямо предходния месец. През май различните марки на компанията са отчели увеличение от 16 на сто на продажбите спрямо предходната година. 

Продажбите на "Фолксваген" са нараснали в Западна Европа, където марките на компанията са продали общо 1,64 милиона превозни средства през първата половина на годината – почти 27 на сто повече, отколкото през предходната година.

Продажбите в Западна Европа са останали силни и през юни, което е с над 30 на сто повече продадени превозни средства през юни 2022 година. 

За сметка на това продажбите в Китай са намалели с 14,5 на сто спрямо предходната година. 

През първата половина на годината продажбите на "Фолксваген" в Китай са били с 1,2 на сто под равнището от предходната година.

"Фолксваген", водещата марка на "Фолксваген груп", е останала зад останалите брандове на автомобилостроителя, като продажбите ѝ са скочили през юни с едва 7,2 на сто. За сметка на това продажбите на автомобили на "Сеат"/"Купра" (Seat/Cupra) са се увеличили с 28,1 на сто, на "Шкода" (Skoda – с 19,9 на сто., "Ауди" (Audi) – с 15,5 на сто и "Порше" (Porsche) – с 14,7 на сто.