Скокът на долара ще повиши цените на петрола и газа

Правителството не си е свършило работата с доставките на синьо гориво, заяви Румен Гечев

Актуални новини
08:23 - 13 Юли 2022
3439
Скокът на долара ще повиши цените на петрола и газа

Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова тв депутатът от "БСП за България"  Румен Гечев в отговор на въпрос засяга ли ни поскъпването на американската валута спрямо еврото. Той е бивш вицепремиер и икономически министър в правителството на Жан Виденов през 90-те години на миналия век.

„Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но през последните месеци имаше тенденция на еврото и те вече са изравнени.

За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп.

Търговският дефицит на Европа, в това число и на България обаче, се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока – затова обезценяването на еврото е притеснително”, подчерта той.

По думите му най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев.  

България и ЕС са пред предизвикателството дали ще има достатъчно количества природен газ и петрол и на каква цена ще са те, коментира Гечев поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа от средата на юли.

Хранилището в "Чирен" не е запълнено, защото в момента природният газ е запълнен, а втората причина е, че доставките са намалени, а потреблението е високо.

По-тревожен обаче е въпросът, че България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини, нямаме и с други доставчици като Катар или САЩ. Причината е, че правителството не си е свършило работата, заяви още соцдепутатът. 

Това че "Лукойл" си доставя по-евтин петрол отнякъде си е тяхна работа. Когато произвеждаш нещо, търсиш по-евтина суровина. И няма как да наказваме рафинерията, че си е намерила по-евтина суровина, коментира Гечев исканията за налагане на пределни цени на горивата, направени включително от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Няма как да направим така, че рафинерията да продава на определени цени. Но можем да осигурим да плаща по-висок данък печалба, защото печалбите са й по-високи. Няма как да наказваш една фирма, че се стреми да си намери евтина суровина, добави Гечев.

Ако се направи таван на цените, той ще засяга както произведените в България горива, така и вносните. Ако има таван и държавата плаща разликата между тавана и пазарната цена, няма да има дефицит. Тук ще трябва да стане по този начин и въпросът е бюджетът дали има такива възможности, каза още Румен Гечев.

От пролетта се работи по такова предложение, но то е въпрос на разчети, заяви още социалистът.

Досегашните участници в четворната управленска коалиция трябва да се разберат отново, за да има правителство с третия мандат, коментира още Гечев. Няма как да се търси решение с ГЕРБ или ДПС, категоричен бе той. Отиването на избори обаче ще стане без договори за природен газ и нарушени доставки на петрол и храни, заплаши той.