Скопие гони антиваксъри на обществени събития

СМ готви рестрикции за неимунизираните от есента

Новини
16:29 - 14 Юли 2021
2894
Скопие гони антиваксъри на обществени събития

Здравните власти в Република Северна Македония обмислят възможността от есента да се изисква сертификат за ваксинация за посещения на събития на открито или закрито с цел да се спре разпространението на коронавируса. Това съобщи днес министърът на здравеопазването Венко Филипче, като подчерта, че гражданите трябва да разберат, че ваксинацията е единственото спасение от КОВИД-19, съобщава порталът МКД, цитиран от БТА.

Според Филипче в страната намалява интересът към ваксинацията, появяват се нови клъстери на заболели и не всички здравни работници са ваксинирани.

Анализите показват, че здравният персонал е ваксиниран в значително висок процент, някъде към 85 процента, а се чакат анализи за обхвата на ваксинацията сред работещите в училищата и детските градини. Това са три сегмента, които са много важни, за да продължат да се развиват нормално някои процеси през есента, каза здравният министър.

Давайки си сметка, че независимо от всичко, което правим, интересът към ваксинацията няма да се увеличи, обмисляме някаква форма на рестрикция, каза Филипче. Никъде по света тази ваксинация не е задължителна, затова трябва да обмислим някои алтернативни решения - да се присъства на масови мероприятия, на кино, на културни събития само със сертификат за ваксинация и това е нещо, което е възможно да препоръчаме през есенните месеци, каза министър Венко Филипче.