Скопие обеща пред ЕС: Българите ще влязат в Конституцията ни

Македонското правителство даде дума, че ще спази текстовете на Френското предложение за помиряване на двете страни

Балкани
19:45 - 17 Март 2023
4113
Скопие обеща пред ЕС: Българите ще влязат в Конституцията ни

Северна Македония ще включи българите в Конституцията - това обяви върховният комисар по външната политика на евросъюза Жозеп Борел. Обещанието на македонското правителство идва на фона на нова порция напрежение между София и Скопие. 

Ангажиментът от страна на Северна Македония да спази текстовете на Френското предложение и да включи българите в конституцията си дойде по време на среща в Скопие между премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархей.

Това се случва часове след като отношенията между София и Скопие отново ескалираха заради българския културен център, който беше разбит, а македонските власти отказаха да приемат имената на клубовете в Охрид и Битоля.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че случващото показва, че властите нямат желание да тушират езика на омразата. Остра реакция дойде и от външното ни министерство.

Посегателството срещу българския културен център в Скопие е безпрецедентен акт, смята неговият директор Антония Велева. 

“За първи път се извършва подобно посегателство, спрямо държавна институция. Човекът или хората, които са извършили този криминален акт да получат своето наказание съгласно цялата тежест на закона”, поиска Велева.

След поредния инцидент не закъсня и критиката на българските власти.

“Няма нито един знак, че правителството на Северна Македония иска да сложи спирачки на този невъобразим език на омразата в РСМ по отношение на всичко българско. Аз не виждам никакъв сигнал и никакъв знак за това, че скоро българите в Македония ще намерят своето място в македонската конституция”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Според нея атаката срещу културния център в Скопие не е случайна.

Тонът изостри и външният министър Николай Милков. 

“Това е ескалираща тенденция на проблеми, на атаки срещу български институции. Това нещо е стимулирано на практика от атмосферата, която е създадена и от нежеланието на македонското правителство и македонските институции да покажат, че така не може”, каза Милков.

Външният министър критикува и отказа на македонските власти българските клубове в Охрид и Битоля да запазят имената си - Цар Борис III и Иван Михайлов. В този отказ Милков съзря опит македонските власти да “репресират българските организации”.

На фона на тези престрелки, обаче, македонското правителство даде обещание пред Европейския съюз. 

“Северна Македония се ангажира да промени Конституцията си. Да включи в конституцията си граждани, които живеят в граничните райони и са част от други народи. Като българите”, каза Жозеп Борел, цитира Нова тв.