Скоро айфоните ще са „Made in India“

Fколо 25 на сто от всички продукти на Apple ще се произвеждат извън Китай до 2025 г.

Новини
13:35 - 23 Септември 2022
2448
Скоро айфоните ще са „Made in India“

Apple може да произвежда всеки четвърти iPhone в Индия до 2025 година, заявиха днес анализатори от „Джей Пи Морган“.

Технологичният гигант измества част от производството си от Китай на фона на нарастващото геополитическо напрежение и строгите локдауни в страната, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Банката очаква Apple да измести около 5 на сто от производството на iPhone 14 от края на 2022 година в Индия, която е вторият по големина световен пазар след Китай.

„Джей Пи Морган“ прогнозира също, че около 25 на сто от всички продукти на Apple включително Mac, iPad, AppleWatch и AirPods ще се произвеждат извън Китай до 2025 година спрямо 5 на сто в момента.

Apple, чиято централа е в Купертино, щата Калифорния, залага много на Индия, откакто започна да произвежда iPhone в страната през 2017 година. Това стана в сътрудничество с компаниите Wistron, TWand, а по-късно и с Foxconn.

Пандемията затрудни плановете на компаниите да изместят веригите за доставки, но със смекчаването на ограниченията повечето от тях, включително и Apple, активизираха усилията си в тази насока.

„Тайвански търговци като Hon Hai и Pegatron играят ключова роля за преместването в Индия. В средносрочен до дългосрочен план очакваме Apple да подготви местни доставчици в Индия“, според анализатори на „Джей Пи Морган“ начело с Гокул Харихаран, който има оценка 4 от 5 за точност на прогнозите.

В доклад на Блумбърг, публикуван по-рано този месец, бе посочено, че индийският конгломерат Tata Group преговаря с Wistron за създаването на съвместно предприятие за производство на iPhone в страната на фона на плановете на Apple да съкрати част от производството си в Китай