Скоро: Купуваме билет за влака от автомат

Монтират 30 билетоиздаващи машини в най-натоварените гари

Топ
09:17 - 02 Декември 2020
3113
Скоро: Купуваме билет за влака от автомат

21-вото столетие идва за родните железници 20 години по-късно. Дигитализацията обаче вече си проправя път и това скоро ще усетят пътуващите по най-натоварените жп направления в страната.

БДЖ е подписала договор за монтиране и поддържане на 30 апарата за издаване на билети, с което националният превозвач се надява да се ускори обслужването в някои от най-натоварените гари в страната.

Обществената поръчка за закъснялата модернизация беше обявена на 30 януари т.г., но доставката на билетоиздаващи машини за „БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) се забави заради жалба, подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е подадена от украинската компания „ЛОТ“ ООД, класирана на второ място в обществената поръчка за доставка на машините, а антимонополният орган образува производство по нея на 29 април 2020 г.

Поръчката за „Доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 30 броя новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи и обработка на електронни безконтактни карти” е на стойност 595 200 лева без ДДС. Изискванията към машините са да издават билети срещу заплащане чрез контактни и безконтактни кредитни и дебитни банкови карти, като за целта ще имат вграден ПОС терминал. Управлението им ще се осъществява чрез сензорен екран на български и английски език. Доставчикът „КЛУБФЕРБАНД – ИТА“ ООД се ангажира и да осигури 3-годишна гаранция на автоматите.

Автоматите вече се монтират и се очаква да заработят в най-скоро време, видя Lupa.bg. Пет билетоиздаващи машини са предвидени за Централна гара, София, по две – за гарите в Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Своге и Асеновград и по една за Плевен, Враца, Мездра, Горна Оряховица, Стара Загора, Димитровград, Пазарджик, както и за софийските гари Подуяне, Захарна фабрика и Искър и за пернишките Метал, Даскалово и Разпределителна.