Скоро: Патриотични етикети за българските млечни продукти
С наредба се въвежда наименование „Свежо прясно мляко“ и продукт „Бяло сирене“
Министерство на земеделието, храните и горите подготвя промени в наредбите, касаещи етикетирането на млякото и млечните продукти.
Ресорният заместник-министър на земеделието Крум Неделков обясни на брифинг, че промените касаят защитата на българските производители на суровини от животински произход, както преработените продукти.
Подготвени са следните промени в някои наредби - в наредбата за специфичните изисквания към млякото и млечните продукти
се въвежда наименованието „Свежо прясно мляко“. Готовата продукция ще се затваря в рамките на 48 часа
след издояване на суровото мляко и ще бъде без обработка. Срокът на годност ще е 7 работни дни, като „Свежото прясно мляко“ ще е с лека пастьоризация.
В наредбата ще се въведат продукти с наименование „Бяло сирене“.
В критериите за кашкавала ще бъдат въведени изисквания в наредбата да се произвежда от сурово прясно мляко, а самият процес на производство да бъде непрекъснат. По този начин ще се избегне влагането на заготовки в неговото производство. В етикетирането на млякото и млечните продукти ще се посочва още страната и мястото на произход на използваните суровини.
Създава се и наредба, с която браншовите организации да
поставят лого с националния флаг на България за продукти, които са произведени у нас.
Изготвена е и наредба, която с проект на постановление на Министерски съвет въвежда централен регистър на БАБХ за дистрибуция на храни. Той ще е съществен елемент от цялата проследимост по веригата. Действието на такава наредба ще преустанови нарушенията в търговските вериги и стоката, която се продава там.