Скоро ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработи

Според министър Росен Христов щетите по оборудването са значителни

Новини
16:01 - 28 Април 2023
1636
Скоро ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработи

Скоро ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време.

Това заяви пред журналисти в електроцентралата служебният министър на енергетиката Росен Христов, който днес бе на място, за да обсъди с ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация.

Единият агрегат на централата дефектира при пуск след ремонт в началото на 2022 г. 

Министърът посочи, че до момента са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички четири хидроагрегата. 

След днешния анализ концепцията е да бъде направен междинен ремонт на два от агрегатите, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на другите два, уточни министър Росен Христов.

Той добави, че до две седмици експерти на „Тошиба“ ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. „Тошиба“ е компанията, която основно е участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ „Чаира“. 

Помпено-акумулаторната ВЕЦ „Чаира“ има 4 хидроагрегата „Тошиба“ - всеки с мощност 210 мегавата в турбинен режим и 186,2 мВт в помпен режим. Това я прави най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа.

Но "Чаира" е много повече от голям производител на електроенергия. Токът от нея е евтин и безценен при "ценови циклони". Освен това е без конкуренция в ролята на балансьор -  когато има излишъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира допълнителни количества вода, а при недостиг започва да изпуска водата и да произвежда хидроелектроенергия