Скулптурни творби на Емил Мирчев показва изложба

Експозицията в галерия "Академия" е посветена на 70-годишнината от рождението на художника

Култура
14:15 - 07 Декември 2022
919
Скулптурни творби на Емил Мирчев показва изложба

Изложба скулптура, посветена на 70-годишнината от рождението на Емил Мирчев (1950-2017), е подредена до 17 декември в галерия "Академия" в София.

Емил Мирчев е възпитаник на НХА и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от богатия си опит в обучението на студентите по скулптура. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с индивидуална, оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания. 

Настоящата изложба представя различни творби от богатото му творчество. Показва едни от най-знаковите и запомнящи се негови изяви, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Скулптурите на Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки. Те са многопластови като замисъл и уникални като скулптурен изказ. Прави впечатление разнообразието от конкретни решения при запазване на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

Емил Мирчев по достойнство вписа своето име в аналите на съвременните изобразителни изкуства като един от най-ярките, запомнящи се и характерни автори, изявявали се както в България, така и в чужбина. Участвал е в престижни симпозиуми, реализирал е множество конкурсни проекти. По този начин неговото целокупно творческо дело убедително се нарежда сред най-значимите постижения на изкуството на скулптурата в нашата страна.