Сладоледът пълен с опасни бактерии

Здраве
14:17 - 24 Август 2020
3865
Сладоледът пълен с опасни бактерии

Сладоледът на топки e пълен с бактерии, а във всеки четвърти, закупен от колички на улицата, има наличие на ешерихия коли. Това установи лабораторно изследване в Центъра по биология на храните, направено по поръчка на "Телеграф медиа".

Общо 11 проби от 11 различни павилиона и колички със сладолед в София са взети, като само три от тях са без замърсяване.

При 8 от взетите за тестване сладоледи са установени коли форми. Това означава, че има пропуски в хигиената и има наличие на замърсяване. За да се установи обаче с какви бактерии е то, е необходимо допълнително тестване, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В три от осемте замърсени проби е установено наличие на ешерихия коли. Това е опасна бактерия, която в зависимост от щама, може да предизвика от дребни неразположения като стомашно-чревни проблеми до отделяне на гени, които предизвикват резистентност към лечение с антибиотик. Най-опасни са е-колите, които отделят токсини и може да убият човек, заяви д-р Иванов.

От протокола с резултатите на взетите за проба става ясно, че един от замърсените с ешерихия коли сладолед е тип вегански, който се консумира от любители на чистата храна.

Според д-р Иванов обаче това е и рисковият сладолед за замърсяване. В него вместо обичайните продукти се влагат кокосови масла и много други суровини, които идват от чужбина. Има голяма вероятност те да са замърсени преди да се превърнат в сладолед.

Наличието на ешерихия коли е вследствие на лоша хигиена на продавача или в предприятието,
където е произведен сладоледът. Често при продажбата на леденото изкушение се използва една и съща лъжица, която се мие в съд с вода, поставен извън хладилната част. Така високата външна температура, както и остатъците от сладоледа по лъжицата, в съчетание с допира на човека благоприятстват разпространение на различни бактерии, включително и ешерихия коли.

Това може да стане при обслужване без ръкавици или допир на прибора със замърсени повърхности.

Този проблем би могъл да бъде решен, ако във всеки съд с различните вкусове сладолед стои лъжица с която да се гребе от него. Така и самите прибори ще бъдат непрекъснато в хладилника, където температурата е по-ниска. При взимането на проби бе установено, че такава практика се прилага само на едно място. На всички останали ползват една и съща лъжица за всеки клиент, която кисне във вода.