Сладоледена фиеста край морето в Бургас
За първа година в Бургас се проведе сладоледен фест. Предлагат се и най-нестандартни варианти като алкохолни сладоледи, веган сорбе и такива, включващи само продукти, дошли директно от малки ферми у нас.
Изненадата на фестивала беше сладолед от манастирско кисело мляко и активен въглен. Майсторът е професионалният кулинар шеф Николай Попов.
"Не бях правил такова нещо и на мен лично ми отне 3 дни, докато стигна до точната консистенция на този сладолед. Самият активен въглен има много добри свойства за тялото и за организма, за червата и мозъка", разказа Попов.
Шеф готвачът представи и сладоледени изкушения от българско краве сирене и лиофилизирани малини.
"Лиофилизираните малини са малини, които се изсушават на много висока температура и де факто това е храната, която се дава в космоса на космонавтите", обясни той.
"Разбрахме - тайната съставка е сирене и много ни хареса. Няма консерванти, няма оцветители. Всичко е напълно натурално", коментира Владислав Иванов.
Особен интерес на изложението предизвикаха алкохолните сладоледи.
"Предлагаме с узо и същевременно решихме да направим един нов сладолед, който е домат с водка", заяви Недялка Демирева.
Посетителите имаха възможността за първи път и да опитат сладолед с люта чушка и екзотични плодове.