Слагат чадъри и на последния девствен плаж на юг

По 8 лева на калпак ще иска концесионерът за сянка в красивия залив "Липите" край Синеморец

У нас
11:47 - 19 Март 2019
4705
Слагат чадъри и на последния девствен плаж на юг

Един от последните девствени плажове по Южното Черноморие също ще бъде накичен с чадъри и пластмасови шезлонги това лято по решение на Министерството на туризма. Оказва се, че шефката на ведомството Николина Ангелкова е взела решение и "Липите" край китния Синеморец да бъде поставен под концесия.

Досега плажът беше посещаван предимно от нудисти, защитници на дивата природа и туристи, които чинно събираха след себе си боклуците. "Липите" е недостъпен с автомобил, а за да стигнат до него, летовниците трябва да се преборят с пресечена местност, камъни и с жаркото лятно слънце по пътеката до него. 

Фирмата „Тръсткорпорейшънс" обаче вече е определена за наемател на плажа за следващите 5 години, пише сайтът "Грамофона".  Регистрираната в софийския квартал „Орландовци“ компания е била единственият кандидат, подал документи за участие в търга с тайно наддаване за отдаване под наем на обекта – изключителна държавна собственост.

Управляваното от Ангел Величков в съдружие с Кирил Иванчов дружество ще плаща годишна наемна такса в размер на 3600 лв. с ДДС. Предложената цената за ползването на чадър и шезлонг на плажа ще струва по 8 лв. за брой. Дружеството има срок от 2 седмици да внесе едногодишния наем за "Липите". Активната плажна площ на е в размер на 16 236 кв. м. От нея са изключени площите на установените подвижни (бели) дюни и неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни). Дължината на бреговата линия на морския плаж е 427 метра.

Най-вероятно за да може концесионерът да ползва ивицата, ще се наложи разравянето на път дотам, което неминуемо ще доведе до щети върху дивата природа наоколо, опасяват се екозащитниците. Те готвят протести срещу меко казано странното решение на туристическото министерство.