Слънцето достигна максимума на своята активност

Астрономите очакваха това да се случи чак в средата на 2025 година

Любопитно
10:45 - 18 Октомври 2024
4483
Слънцето достигна максимума на своята активност

Слънцето изпревари прогнозите на астрономите от НАСА и достигна пика на своята активност по-рано от очакваното. Това обявиха от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и Лабораторията за слънчева динамика на НАСА.

Нашата звезда следва 11-годишен цикъл, при който има значителни промени в нейната активност. Сега, според учените, тя се намира в 25 цикъл.

Към началото на всеки върху Слънцето почти няма петна, а изригванията са редки. Постепенно тези явления се увеличават, за да достигнат така наречения пик, съобщи Би Ти Ви.

Слънчевият цикъл е естествен за Слънцето, при който то преминава между ниска и висока активност. Приблизително на всеки 11 години, в разгара на цикъла, магнитните полюси на Слънцето се обръщат. Например, Северният и Южният полюс на Земята да разменят местата си на всеки около 11 години.

Максимумът на слънчевия цикъл се отличава с много петна върху Слънцето, чести и мощни изригвания на коронарна маса. Когато те са насочени към нашата планета, предизвикват така наречените силни и много силни геомагнитни бури.

По време на геомагнитни бури метеочувствителните и хронично болните хора може да изпитват дискомфорт, промени в кръвното налягане и главоболие.

Слънчевото изригване на 3.10.2024 г., което предизвика много силна геомагнитна буря на Земята от степен G4, а полярни сияния бяха наблюдавани и в България.

Специалистите от НАСА обявиха, че според тях пикът е бил на 15 октомври. В началото на месеца имаше 8 поредни дни с умерени и много силни геомагнитни бури.

Те предизвикаха проблеми с телекомуникациите в северните и полярните региони на планетата. Както и впечатляващи полярни сияния, които наблюдавахме дори в България.

Прогнозата е активността на Слънцето постепенно да намалява до 2035 година, когато предстои следващия пик.