Слънчака става санаториум за коронавирусни

Въздухът в курорта бил лечебен

Топ
14:51 - 22 Октомври 2020
5221
Слънчака става санаториум за коронавирусни

Бизнесът иска държавата да рекламира курорта Слънчев бряг като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания, а 1% от приходите за туризъм да отиват за реклама. Това съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Бизнесът предлага още ваучерите за храна да станат ваучери за храна и почивка. Иска и подпомагането от 35 евро за седалка при чартърните полети да действа две години.

Има научни доказателства, че въздухът от Свети Влас до Несебър е целебен, казва заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов. По думите му не случайно през 60-те и 70-те години на миналия век именно в Слънчев бряг са излекувани хиляди болни от малария и туберкулоза и благодарение на уникалния климат тези заболявания у нас изчезват.

Хотелиерите от Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас са готови да посрещнат безплатно група от учени, които в рамките на 10-14 дни да направят съответните изследвания, да донесат нужната апаратура и да потвърдят научните факти, доказани преди десетилетия от техни колеги, допълва Налбантов.

Според него Министерство на туризма трябва да използва този факт, за да привлече гости. Освен това в бъдещата реклама за курорта трябва да се постави акцент на факта, че в българските хотели това лято не е имало нито един заразeн с Covid-19.