Слънчева буря може да причини северно сияние в САЩ

САЩ
20:55 - 23 Юли 2024
1974
Слънчева буря може да причини северно сияние в САЩ

Слънчева буря може да причини северно сияние в северната част на САЩ тази седмица, съобщи ЮПИ, като цитира Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. 

Публикувано е предупреждение за предстоящия феномен в сряда. В него се казва, че северно сияние ще може да стане видимо от щатите Ню Йорк до Айдахо, както и над части от Канада. 

„Смятаме, че явлението ще започне в ранните часове на 24 юли“, каза физикът Тамита Сков. „Има вероятност да закъснее малко поради бавния „трафик“ на слънчевия вятър“. 

Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите слоеве на земната атмосфера, пораждат полярните сияния. NOAA ги класифицира по скала от G1 до G5, като очакваната в сряда G2, втората по сила.

Подобен феномен, първоначално оценен от най-високата пета степен G5, през месец май предизвика северно сияние в голяма част от САЩ, припомня ЮПИ.

Тези явления може да бъдат заплаха за сателити в ниска околоземна орбита. Освен това са способни да причинат проблеми на Земята, сред които смущения в радиосигналите.