Слънчево затъмнение покрива Голгота

Тълпата крещи "Разпни го", когато и земята започва да се тресе

Мистика
13:47 - 17 Април 2020
6925
Слънчево затъмнение покрива Голгота

След арестуването, срещата с Пилат Понтийски и неистовите крясъци "Разпни го", "Разпни го", Исус Христос е разпънат на кръст. Неговото разпятие е придружено от слънчево затъмнение, земетресение и пясъчна буря. Писателката Клер Хартсонг разказва как докараните до безумна ярост наблюдатели на пътя на Исус към Голгота са пометени под натиска на тълпата, която бута залитащия Исус напред.

"Докато той носеше своя тежък товар, те продължаваха да крещят истерично: „Разпни го! Разпни го! Иисус бен Йосиф, цар на юдеите". Полудялата тълпа се присмиваше и плюеше върху Мария-Магдалена, наричайки я „блудница на дявола", искайки тя да бъде убита с камъни. После, когато Исус падна отново и не можеше да бъде вдигнат от камшиците на войниците, на някой си Симон, киренаец, беше заповядано да мине пред тълпата и да понесе напречната греда, която беше развързана и повдигната на неговите рамене".

Времето сякаш спира, когато Исус е разпнат. "Изведнъж вятърът се превърна във вихър. Пясъчната буря затъмни хоризонта и вихрушката се изви с необикновена ярост. Зловещи облаци затьмниха слънцето, пронизвайки небето с озаряващи мълнии. Непрекъснат грохот от гръмотевици проглушиха ушите ни. Луната полека се плъзна между Земята и Слънцето, затъмнявайки слънчевата светлина", гласи още разказът.

При залез слънце преди еврейската Пасха Йосиф от Ариматея получава разрешение да свали тялото на Исус от кръста, за да може да бъде погребан преди еврейската събота. Яростната буря и земните трусове продължават и макар че слънчевото затъмнение отминава, слънцето остава закрито. Малцината войници, които стоят по време на мъченията, и последните останали замаяни зрители, бавно си тръгват. Близките на Исус завиват безсъзнателното му тяло в платно. После той е поставен върху една кола, теглена от кон, и е откаран към близкия гроб.