Слава на Бога! Митрополит Киприян оздравя

Общество
11:25 - 24 Ноември 2020
2553
Слава на Бога! Митрополит Киприян оздравя

Митрополит Киприян успя да преодолее коронавируса и вече се чувства достатъчно силен, за да се върне към ежедневните си задължения. В специално послание към енориaшите си от страницата на Старозагорската света митрополия владиката обяви, че е успял да пребори болестта.

В посланието казва: „Живеем във време, в което сякаш все по-трудно намираме поводи да благодарим и да почувстваме мир в душите си. Динамиката на живота ни също не ни помага, за да останем насаме със сърцата си и да отсеем „зърното от плявата“ (Лк.3:17)”. Киприян споделя, че пандемията е стоварила тежестта на страха за утрешния ден и по този начин отнема силите за радост. “От COVID-19 страдат близки и далечни хора, някои се излекуват, други си отиват от нас и след тях остават болка и несигурност.

Все по-отчетливо се чуват призиви за помощ и думи, които описват колко умора има натрупана от постоянната борба с вируса. Това е част от изпитанието на днешния делник, през което трябва да преминем“, пише в посланието си още митрополитът. Той изказва специални благодарности на личния си лекар д-р Христина Русева, на шефа на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев, доц. д-р Емил Славов, на рентгенолога д-р Красимир Чернев, на медицинското лице към митрополията Бисера Иванова, на дякон д-р Деян Короновски и на всички, които са му помогнали в трудните дни на заболяването.

„Благодаря на Бога, че ме докосна тази болка, която освен интензитета на вътрешното преживяване ме направи реално, в детайли съпричастен на болничното кръстоносене на моите братя и сестри, заболели от COVID-19, на тяхното търпение и смирение. Ние бяхме и сме заедно в молитвите си за скорошно оздравяване на страдащите, за здравето на хората по целия свят“, допълва владиката, който е и говорител на Светия синод.
Митрополит Киприан постепенно се връща към ежедневните си дела, през седмицата предстои да се проведе заседание на епархийския съвет.

Очаква се той да служи на Никулден в митрополитския храм „Свети Николай Мирликийски и свети цар Борис-Михаил“, коментираха от най-близкото му обкръжение.

Съобщението за оздравяването на владиката излезе в деня, когато се провежда изборът на новите църковни настоятелства, то е присъствено и при спазване на всички санитарно-епидемиологични изисквания, убеди се репортер. В старозагорския митрополитски храм това става в параклиса, който е извън църквата, влизането там е поединично, с маски са членовете на изборната комисия. Докъм обяд в параклиса бяха дали гласовете си малко над 30 миряни, което е доста по-малко от предходни години.