Слави бесен: В Северна Македония българи няма

Политика
16:26 - 30 Март 2022
4441
Слави бесен: В Северна Македония българи няма

"При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония", написа във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов.

"Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”, посочва Трифонов.

"Ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани", заявява Трифонов.

Цялата публикация:

"Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава", заявява лидерът на ИТН.

Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната.

Според тази служба резултатите са следните:

54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава.

Говоря само по пътя на логиката - ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. 

Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани.