Слави бие в родния си Плевен

В областта имаше много сигнали за купуване на гласове

Политика
08:50 - 05 Април 2021
3253
Слави бие в родния си Плевен

Според данните при 40% обработени протоколи „Има такъв народ“ на Слави Трифонов е първа политическа сила в родния му Плевен с около 26% от гласовете на хората. ГЕРБ са втори, БСП – трети, а ДПС са на последно място там с малко над 2%.

Имаше много сигнали за купуване на гласове в областта. Стигна се и до първа присъда в Северозападна България. Мъж от Горни Дъбник е получил наказание от 11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, след като е било установено, че е дилър на гласове, обобщава Би Ти Ви.

Проведоха се и полицейски акции на няколко места в областта – Крушовица, Горни Дъбник и Буковлък.   

През 2019 г. полиция и жандармерия влизат в село Буковлък в нощта срещу изборите и арестуват петима души за купуване на гласове.

Този път властите атакували няколко дни преди вота. Подозренията на местните са, че със списъци и с пари е задържан един от местните лидери. От прокуратурата не коментират, а в селото стотици избиратели си чакат парите.

Един от дилърите на гласове в района също твърди, че се е плащало предварително. Казва, че е излязъл от изборния бизнес и се страхува да обсъжда схемите.

Като цяло обаче платените избиратели са дисциплинирани, твърди източник на bTV. А в Буковлък призовават - купуването и продаването на гласове е престъпление, но ако те хванат.

Дали в Буковлък отново има арести, ще стане ясно след изборите.

Полицейска акция вчера имаше и в град Славяново, където имаше сигнали за купуване на гласове и раздаване на пари на хората в микробуси, които организирано са ги извозвали. От РИК в момента правят проверка. Каква точно – предстои да разберем.