Слави: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо върнахме мандата

Политика
13:48 - 28 Април 2021
4435
Слави: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо върнахме мандата

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: “Има такъв народ” върна мандата за съставяне на правителство.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо “Има такъв народ” трябваше да върне мандата", написа лидерът на ИТН Слави Трифонов преди минути във фейсбук.

По-рано днес ИТН върна мандата за съставяне на правителство. В същото време ГЕРБ, БСП и ДПС, които Слави Трифонов определя като "статуквото", проведоха показна акция и не позволиха Народното събрание да заседава. При гласуването на програмата 79 депутати бяха "за", 6 "против", а 123 "въздържали се". Гласовете "против" и "въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП, и ДПС.

"Досега като че ли не сме изпадали в такава ситуация. Поне аз не. Първото, което можем да направим, е някой да поиска прегласуване и вероятно някои групи да размислят", каза Кристиан Вигенин от БСП, който водеше заседанието. Той обяви, че закрива заседанието и свика председателски съвет, на който евентуално да се стигне до консенсус. В крайна сметка бе решено да се свика извънредно заседание в четвъртък.

В проектопрограмата бяха предвидени промени в правилника на парламента, законопроектът на "Има такъв народ" за намаляване на партийните субсидии, който не се подкрепя от другите партии, поправките в Изборния кодекс, както и създаване на временна комисия за казуса "Росенец".

В първите дни на новото Народно събрание БСП и ДПС подпрепяха новите партии в парламента, но скоро след това антиГЕРБ фронтът започна да се пропуква. Миналата седмица, например, ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха срещу предложението да се осигури отчетност на главния прокурор в новия парламент.

Трите партии гласуваха в пакет и срещу някои от предложенията в Изборния кодекс по време на заседанието на правната комисия във вторник. Пример беше отхвърлянето на идеята българи в чужбина да могат да гласуват по пощата.