Слави и Гришо обещават пари – мамят ви

Фалшиви профили на известни личности разиграват игри менте

Личности
19:27 - 29 Октомври 2020
6424
Слави и Гришо обещават пари – мамят ви

Фалшиви профили във фейсбук и инстаграм с лицата на Слави Трифонов, Григор Димитров, Азис... обещават печалби от по няколко хиляди лева, долари или евро.

Измамата върви по целия свят от името на Роналдо, Надал, други звезди от спорта, киното и т. н. Целта на мошениците е да получат достъп до компютъра на всеки, който се върже на номера, за да се докопат до негови лични данни, интимни тайни, или банкови сметки. Така, вместо да спечели, “последователят” може да се окаже обран или изнудван от киберпрестъпниците.

Лицето на Григор Димитров се повява в “игра” с кончета. Слави Трифонов пък призовава да се познае снимката на очите му сред дадени няколко варианта. Популярният тв водещ обяснява, че я е организирал я заради коронавируса, за да дарява на хората в нужда. Първите 100, които се запишат, щели да получат по 50 000 евро в брой.

„Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че раздавам по 50 хиляди евро, като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници! Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, които ми изпратиха сигнала. Бъдете бдителни и внимателни!”, призова Слави още преди месец в истинската си страница във фейсбук.

“Труд” се свърза със един от сценаристите - Тошко Йорданов, който каза, че измамите със Слави и хора от екипа му вече са толкова масови, че е невъзможно да се занимават с опровергаването им.

“Всеки сигнал, който получим, даваме на IT-специалистите ни, те докладват на фейсбук и съответната фалшива страница да бъде блокирана и изтрита”, обясни той.