Слави крие колко е богат

Трифонов продължава да е подава имуществената си декларация в КП КОНПИ, както изисква закона

Топ
17:39 - 23 Юни 2022
8159
Слави крие колко е богат

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов продължава да не подава задължителната по закон декларация за имущество и конфликт на интереси. Към 23 юни, когато е направена справката в КП КОНПИ по запитване на медии, той все още не е внесъл декларацията си. Припомняме, че антикорупционният закон задължава всеки председател на политическа партия, която получава държавна субсидия, да подава такава декларация до 15 май.

Първоначално от екипа на Трифонов казаха, че са закъснели и всеки момент ще подадат в КП КОНПИ документите. Повече от месец по-късно обаче това все още не е направено. Вероятно причината е да не стане ясно с какви авоари и имоти разполага шоумена-политик.

Всеки политически лидер, получаващ държавна субсидия, трябва да подаде встъпителна декларация, в която да декларира имуществото си. Декларация за имуществото и интереси се попълва и подава независимо, че не е налице промяна на имуществото, като се отбелязва, че няма нови обстоятелства за деклариране за съответната година.

Слави Трифонов е бил задължен да подаде декларация в момента, в който партията му започне да получава държавна субсидия. Това се е случило за първи път след парламентарните избори през април, когато "Има такъв народ" са втора политическа сила.

Преди близо година, на 1 юли 2021 г. лидерът на "Има такъв народ" признава във фейсбук коментар, че партията му получава държавна субсидия, макар и в силно намален размер. За нейна чест, "Има такъв народ" взима едва по 1 лев на получен глас субсидия от държавата към юли м.г., вместо по 8, както правят останалите партии. Щом обаче взима субсидия, макар и символична, това задължава лидера на ИТН да подаде в срок до един месец след получаването й своята имуществена декларация. Близо година по-късно това не се е случило.

При неподаване на декларация, КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Слави Трифонов. Той прави писмени възражения по него, при което да обясни причините за неподаването на декларацията. Не е ясно дали антикорупционната комисия е разпоредила проверка.