Слави: Мая и Христо Иванов идваха в офиса ми, но не се разбрахме (ОБЗОР)

Румен Радев ще го подкрепя за втори мандат, обяви лидерът на ИТН

Политика
22:29 - 27 Август 2021
5451
Слави: Мая и Христо Иванов идваха в офиса ми, но не се разбрахме (ОБЗОР)

Няма да подкрепим БСП за третия мандат, но възпитанието изисква да отидем на среща. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за БНТ.

“Причината да не подкрепим БСП е, че имаме много големи различия като политически формации - БСП е лява формация, за нас БСП е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи тогава, когато ние имахме възможност да съставим правителство - самата Корнелия Нинова с нейния съвет излезе и заяви, че няма да ни подкрепи. А за мен това с подкрепата е като в любовта - когато ти подкрепяш и тебе те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, а тебе не те подкрепят, нещо не е наред”, обясни той. Според него ще е странно, ако само “Има такъв народ” и БСП сформират правителство.

“Трябва да ги подкрепи още някоя политическа формация. Ако предположим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли?! Това е абсурдно! Христо Иванов заяви, че няма да ги подкрепи, ГЕРБ заявиха, че няма да ги подкрепят. Така че съставяне на ново правителство с мандат на БСП е невъзможно”, категоричен беше лидерът на “Има такъв народ”.

Трифонов отбеляза, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

“Логиката изисква по-скоро да са “2 в1”, защото много ходене на избори, много харчене на пари и хората се изморяват така”, допълни той. Парламентът е копие на българското общество като предпочитание, желание, намерение, като политически възгледи, коментира той и подчерта:

“Необходимо е да има мъдрост, необходимо е да има морал, необходимо е да има смирение, защото така би следвало да изглежда която и да е политическа партия, която и да е политическа структура на фона на демокрацията, в която живеем, и на фона на задълженията към българите”, подчерта Слави Трифонов.
Според него българските политици "все още не са адекватни на това, което представляват желанията и потребностите на суверена".

В отговор на въпрос за водените преговори за формиране на правителство с мандата на “Има такъв народ” Трифонов подчерта, че е последователен човек и прави това, което е казал, защото счита, че е “правилно, че това е нормално и в човешките взаимоотношения, още повече в политическите, където човек носи такива отговорности”.

“Ние бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквато и да била колаборация или коалиция, или каквото и да било - невъзможно с партията ГЕРБ, с нея е невъзможно и не бива, с партията ДПС не бива също и е невъзможно. БСП би могла да бъде компромисна в това отношение, особено заради поведението ѝ напоследък, но така или иначе тя също е партия от статуквото. Ние бяхме ясни, че всъщност основната подкрепа ни е необходима от т. нар. партии на протеста. Ние направихме разговори с тях - и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих, попитах ги какво искат, от какво има нужда, какво трябва да се направи. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на “Има такъв народ”, коментира партийният лидер.

Той беше категоричен, че зад "Има такъв народ" стоят единствено техните гласоподаватели.

"Тази партия е съставена заради резултатите от референдума, който беше проведен. Ясна е нейната структура чисто организационно. Аз съм този, който съм като гарант заради това, което представлявам в публичното пространство. Никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз", подчерта Слави Трифонов.

По думите му Румен Радев най-добре изпълва със съдържание представата му за президент и затова изцяло ще го подкрепи в предизборната надпревара за втори мандат.

На въпрос за отношението му към ваксините Трифонов каза, че е преболедувал тежко COVID-19 и въпреки това е ваксиниран и отхвърли твърденията, че от партията му "флиртува" с антиваксърските настроения.